Ministrul Agriculturii a avut, astăzi, o întâlnire cu reprezentanții industriei alimentare și ai retailerilor. Au participat la discuții și Dorin Cojocaru, președintele APRIL, Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, Sorin Minea, președintele Romalimenta și Alex Jurconi, încă președintele Federației Pro Agro.
Daniel Constantin este convins că reducerea TVA la produsele alimentare, inclusiv la lapte și produse lactate, va elimina în parte evaziunea fiscală și va relansa consumul. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. Iar în sectorul lapte și produse lactate, un TVA de 9% este ca o gură de oxigen, mai ales acum, după 1 aprilie, când au fost eliminate cotele, a spus ministrul Agriculturii.
Așteptăm să se lucreze concret la Ordinul de ministru, elaborat în comun de cele două ministere, Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii. Săptămâna viitoare, după sărbătorile pascale, ne întâlnim toți liderii organizațiilor profesionale la Ministerul Finanțelor și convenim ce va cuprinde lista de produse alimentare pentru care se taie TVA, spune Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Reducerea TVA la lapte și la produse lactate a stârnit dezbaterii vii între producători și procesatori, în urmă cu aproximativ o lună. Fermierii se opuneau tăierii TVA la lapte încă de la poarta fermei, în condițiile în care prețul laptelui a scăzut cu 35%, iar scăderea nu se reflectă deloc în prețurile de raft ale produselor. Șerban Nicușor, unul dintre fermierii mari, președintele Cooperativei RomLacta, ne-a declarat atunci că nimeni nu poate garanta că reducerea TVA se va reflecta în prețuri și că un preț mic îi va convinge pe români să consume mai mult lapte și mai multe produse lactate. În plus, fermierii cumpără toate inputurile cu un TVA de 24% și riscă să rămână fără cash-flow în ferme.
Factorii decizionali așteaptă ca reducerea TVA să mărească puterea de cumpărare a românului cu cel puțin 4%. Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 martie, odată cu lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2015-2020, că reducerea TVA mai devreme cu 6 luni este posibilă datorită rezultatelor pozitive de pe primul trimestru în colectarea taxelor la bugetul de stat.
Avem datele pe primul trimestru care sunt extrem de pozitive legate de încasări și putem să devansăm față de 1 ianuarie când va intra în vigoare noul Cod fiscal și de procedură fiscală o măsură legată de reducerea TVA. Nu putem să le facem pe amândouă, cota generală de TVA de la 24% la 20% și TVA de la 20% la 9% pentru produsele agroalimentare. Putem doar una dintre ele. O să de decidem împreună când avem toate datele, după 15 aprilie, care dintre cele două măsuri va fi introdusă anticipat.
Între reducerea cotei generale și tăierea TVA la alimente, Guvernul a optat marți, 7 aprilie, pentru cea din urmă variantă.