ALEGE OAIA ȘI O REALITATE CRUDĂ DESPRE CARE NU SE SPUNE NIMIC! Campania Alege Oaia e în plină desfășurare! Este inițiată și promovată de Ministerul Agriculturii și nu spunem că este rău, este bine ca românul să mănânce carne sau preparate din oaie. Ministrul agriculturii a anunțat sâmbătă și suma care se va investi în această campanie. Dincolo de această campanie, fermele de ovine din România sunt în mare pericol!
În ultima perioadă s-au înmulțit alarmant mesajele disperate pe care ni le transmit crescătorii de ovine din România! Fermele de ovine sunt în mare pericol! Boala care nu a mai apărut de zece ani face anul acesta ravagii între ovinele din România. Este vorba despre scrapie. Necazul este că acolo unde este depistată această boală periculoasă, fie că e vorba de un singur animal sau mai multe, întreaga fermă este în pericol. Animalele contaminate sunt ucise.
Boala odată apărută la un animal intr-o turmă, impune aplicarea unor măsuri de control și eradicare ce vor afecta toate ovinele și caprinele din exploatație, susține Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un document oficial.
Primele focare de scrapie au fost depistate anul acesta, în august, în ferme de ovine din județul Botoșani. De atunci și până acum boala s-ar fi întins cu repeziciune aproape în toată țara. Crescătorii de ovine ne-au semnalat că în județul Mureș ar fi fost descoperit un alt focar al bolii într-o fermă cu 700 de oi, iar în județul Timiș ar fi prăpăd. Turmele de ovine au circulat între un județ și altul și au răspândit boala.
700 de oi sunt deja pe carantină în Târgu Mureș și vă zic că în Timișoara e bai mare deja legat de boală. Nu se face scandal pentru că nu are bani Guvernul pentru despăgubiri imense, spune unul dintre crescătorii de ovine.
În timp ce oierii se dau de ceasul morții că scrapia pândește la colțul fermei, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat, sâmbătă, la Ploiești, unde a fost cu caravana campaniei Alege Oaia că se vor investi bani serioși în promovarea consumului de carne și preparate din oaie.
Uniunea Europeană a prins în programul pe 2018 în fila bugetară a Comisiei Europene o sumă importantă pentru promovarea consumului de carne de oaie şi capră. (…) Această sumă este în jur de şase milioane de euro pentru promovare, iar statele membre, ca să acceadă la această sumă, trebuie să realizeze programe. (…) Suma va fi accesată în 2018, a explicat Daea.
Dar cu programul de combatere a scrapiei la ovine ce se întâmplă? Câți bani au fost alocați pentru acest program, ce măsuri s-au luat, câte ferme de ovine sau ferme de caprine sunt deja contaminate, câți crescători români de ovine care-și văd ruinatele fermele de această boală au fost despăgubiți?
Autoritățile tac și boala se întinde! De ce tac autoritățile?! Crescătorii de animale ale căror ferme sunt afectate de scrapie trebuie despăgubiți. Informația nu e doar o vorbă în vânt. O spune într-un document oficial chiar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animală distruse în cazul în care prezența unei forme de scrapie (EST) este suspicionată sau confirmată oficial. Aplicarea masurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, in conditiile legii. Medicul veterinar de libera practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavoastră vă va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata, în conformitate cu prevederile legale in vigoare, spune ANSVSA, într-un document oficial despre această boală.
ATENȚIE!
SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNȚĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATĂ.
Este important să raportati de fiecare dată orice animal suspect. Chiar dacă nu sunteți siguri că animalul este infectat, anunțați medicul veterinar. Nu este nici o problemă dacă nu se confirmă scrapia, chiar și în cazul unei alarme false este important că ați anunțat medicul veterinar, avertizează ANSVSA.
CE ESTE SCRAPIA?
Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.
În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie
spongiformă.
Scrapia este cunoscuta in lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, informează ANSVSA, în documentul citat.
Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.