În data de 7 martie 2015 în Câmpeni, capitala Țării Moților, a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Federației Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Ioan Uțiu.
În cadrul întâlnirii s-au ridicat mai multe probleme specifice sectorului.
Printre acestea s-a numărat şi „problema Federației Crescătorilor de Bovine din România din care fac parte unii din membrii Federației Micilor Fermieri -FMFCADUP- și care resimt un acut sentiment de trădare din partea președintelui acesteia, dl. Claudiu Frânc, care a fost de acord cu anularea sprijinului pentru vaca de lapte și carne din zonele defavorizate și chiar a ascuns acestor membrii discuțiile pe tema anulării acestui sprijin cu Ministerul Agriculturii din anul 2014, punând micii fermieri în fața faptului împlinit”, susţin micii crescători de animale într-un comunicat de presă.
Legea pajiştilor rămâne o prioritate!
De asemenea, în discuţie au fost aduse modificările OUG 63/2015 privind legislația pajiștilor. „Presiunile făcute de Asociația Comunelor din România pentru acordarea de competențe mari primarilor de comune, nici măcar consiliilor locale, în a acorda discreționar pășunile comunelor, de a fracționa suprafețele și a de crește redevențele pentru pășuni după bunul plac nesocotind implicațiile dezastruoase care vor apărea dacă asemenea măsuri vor fi implementate. Aceste presiuni nu sunt concretizate încă pe hârtie, dar dacă luăm în considerare doar declarația președintelui Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, care consideră că deputații sunt datori primarilor care le asigură voturi, sunt șanse mari ca măcar unele din aceste presiuni se vor concretiza în texte legale într-un răstimp extrem de mic, într-o manieră lipsită de transparență care va face tardivă reacția organizațiilor fermierilor”, consideră reprezentanţii Federației Micilor Crescători de Animale.
Codul silvic, potrivnic crescătorilor de animale?
Micii fermieri au solicitat secretarului MADR, eliminarea unor prevederi din Codul silvic care sunt potrivnice crescătorilor de animale din zona montană. „Există prevederi în Codul Silvic care interzic în mod imperativ accesul animalelor în păduri chiar dacă nu e vorba de plantații. Nu există nici un studiu care să reliefeze impactul negativ asupra ecosistemului al intrării temporare a bovinelor în pădurile montane”, se arată în comunicatul FMFCADUP, semnat de preşedintele Aurel Stan.