Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume – Fructe (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), şi-a dat glas nemulţumirii pentru Agroinfo. El afirmă că asociaţia naţională pe care o conduce va stabili împreună cu LAPAR un calendar de acţiuni de protest în stradă pentru începutul lunii mai, la care se vor alătura şi cei din zootehnie.
Modificarea Legii pieţelor
„Noi cerem modificarea Legii 145/2014 în sensul eliminării art 4 şi 5 pentru ca să rămână în vigoare numai certificatul de producător.
De asemenea, vrem să se stopeze fenomenul evazionist din sectorul de legume-fructe. Autorităţile vamale şi cele cu atribuţiuni de control trebuie să-şi facă datoria pentru care au fost create. Dar, se pare că nu se urmăreşte acest lucru. Probabil că de aici sunt canale de alimentare a „puşculiţelor” de partid şi buzunarele unora”, susţine Mircea Croitoru.
Producătorul agricol gălăţean care ne spune că poate vorbi liber „că sapa din mână nu mi-o ia nimeni!” a mai ridicat o problemă destul de actuală.
TVA redus şi la inputurile pentru agricultură
„Guvernul a anunţat că va reduce TVA la 9 % la alimente. E o măsură bună, dar e numai pe jumătate, pe noi nu ne ajută câtă vreme menţine TVA ridicat de 24 la sută la inputuri! Am propus să avem TVA diferenţiat şi la inputurile penru agricultură, aşa cum este în toate statele comunitare. An de an, acestea cresc între 5-10 procente”, susţine Croitoru.
Ajutoare de minimis, combustibil şi energie electrică ieftine
Liderul legumicultorilor din Matca doreşte să se aplice ajutorul de minimis pentru fermierii care au avut culturile calamitate, în sensul în care sunt date directivele europene şi pe care statul român nu le respectă. „De asemenea, trebuie analizate şi unele măsuri privind sprijinirea producătorilor agricoli. Noi plătim carburanţii la preţ de pompă pentru a iriga, de parcă ne-am plimba cu Mercedesurile pe autostradă, în timp ce fermierii din statele comunitare sunt ajutaţi de stat. Producătorii agricoli au depus încă din luna decembrie a anului trecut documentele pentru a primi subvenţia la motorină şi iată că nici la ora actuală nu le-au venit banii; şi aşa puţini. Ei au făcut lucrările agricole cumpărând combustibilul la preţul zilei, adică foarte scump! Pentru producerea legumelor noi plătim energia electrică la fel ca şi consumatorul casnic, or nu este normal, vrem tratament egal ca şi fermierii comunitari cu care ne întâlnim pe aceeaşi piaţă”, ne-a declarat Mircea Croitoru.
Iată doar câteva dintre nemulţumirile agricultorilor care vor să lase baltă treburile din solar şi să iasă în stradă cât de curând.