Adama
AGRICOVER

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Publicat: 14 iunie 2017 - 13:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Fermierii din această parte extremă de ţară, „frumoşii nebuni ai marilor ogoare”, invocă rugător ca bunul Dumnezeu să se îndure de chinul lor şi să adune norii a ploaie! În anii ’60, au fost desţelenite perdelele forestiere dobrogene; numai în judeţul Tulcea au fost redate agriculturii 4.085 ha, în Constanţa mult mai mult. Efectele negative se văd şi astăzi!

După mai bine de cinci decenii, Gheorghe Albu, fermierul de la Viişoara, s-a încumetat să refacă strâmbătatea, plantând 1,2 milioane puieţi de salcâm. Şi de 10 ani, în inima Dobrogei, perdelele forestiere de pe 200 ha protejează culturile agricole. Pe Gheorghe Albu l-au costat însă ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor. Legislaţia în materie... lemnoasă este una ghimpoasă, îndreptată împotriva celor care vor să facă ceva durabil. Pentru înfiinţarea unei perdele forestiere trebuie scos terenul din arabil şi schimbată destinaţia. Procedură greoaie, descurajatoare, mai ales că România nu prea este cadastrată. Omul cu pomii a ales o procedură mai simplă: un act notarial prin care proprietarii de teren îşi dau acordul să se planteze perdele pe pământurile lor.

Lovitura de topor vine de la APIA, care nu a autorizat la plată suprafaţa de perdele forestiere!!! Pentru că sunt din salcâm, specie invazivă şi nu-i indigenă. Ciudăţenia-i că salcâmul a fost exclus la plăţile directe, APIA acordând subvenţii pentru alte specii, precum Paulownia. Oare asta o fi indigenă? Paulownia este un copac originar din China iar banii plătiţi de APIA pentru un hectar ajung să depăşească 200 Euro. Deci Gheorghe Albu pierde anual cel puţin 50.000 Euro. Nu primeşte subvenţia pe suprafaţă, dar nici plata pe zonă de interes ecologic, însă trebuie să plătească oamenilor arenda pentru perdelele forestiere: 1.100 kg grâu/ha.

Conform anexei 7 din Ordinul 619/2015, speciile forestiere eligibile la plată pe zona de interes ecologic sunt: salcia, plopul alb, plopul negru. Salcâmul a ieşit din areal! Potrivit legii, perdelele forestiere oferă protecţia terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători şi pentru ameliorarea condiţiilor climaterice din perimetrul apărat. Şi constituie bun de interes naţional. Atunci de ce să fie atât de “umilită” această specie? Şi chiar interesul naţional?!

Achim Irimescu a recunoscut incompetenţa funcţionarilor MADR şi declara că, din păcate, Regulamentul european 640/2014 stabileşte speciile pentru perdelele forestiere, fară a include salcâmul. “E clar că ne-a scăpat tuturor. Este vina noastră că nu am fost atenţi la timp. Eu îmi cer scuze pentru minister. Nu putem blama CE pentru că nu ne-am făcut noi lecţiile cum trebuie”, şi-a pus ţărână-n cap Irimescu, pe când conducea MADR.

Perdele forestiere cu salcâm cu tot l-au „băgat în şedinţă” pe şeful Agriculturii, Petre Daea. Domnia sa a meditat profund la cum marele agronom al ţării, “Gheorghe Ionescu - Şişeşti a salvat comunităţi locale cu salcâmul!” (Confuzia e clară, este vorba de fapt despre Ion Ionescu de la Brad), „şi am putut obsevând direct şi analizând concret” ajunge la concluzia că nu există o altă specie forestieră mai bine adaptată decât salcâmul pe terenurile nisipoase şi secetoase din România. După care a rostit teatral şi triumfalist, în aplauzele asistenţei la conferinţa schimbărilor climatice: „este liber pentru salcâm în România şi liber să intre în calculul de recompensă financiară!”.

Cât despre paşii următori, ioc! De la declaraţia ministerială şi până la modificarea legislaţiei europene şi naţionale e un drum luuung ca de la promisiune la faptă! 
"Salcâmul este o statuie vie!", ar spune cu limbajul său împănat cu metafore, uneori la limita ridicolului şi nefericit alese, filozoful din fruntea Agriculturii. Aşa că, mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Vizualizat: 2444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii