DEZASTRU DUPĂ DEZASTRU! După mai bine de două luni de secetă şi arşiţă, timp în care fermierii au aşteptat ploaia ca pe o gură de oxigen, iată că natura răspunde chemărilor lor cu… furtuni violente. Zeci de localităţi au fost afectate de viituri, grindină şi descărcări electrice, iar culturile agricole au fost pur şi simplu măturate de rafale.
Imaginile postate de fermieri pe paginile de socializare vorbesc despre adevărate dezastre! Pierderile sunt uriaşe şi, probabil, puţini sunt cei care şi-au asigurat munca.
Foto: Dogarescu Octavian-Viziru/Brăila
Foto: Dogarescu Octavian-Viziru/Brăila
Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila
Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila
Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila
Cronica fenomenelor extreme!
Galaţi
La Galaţi, peste 3.000 de consumatori din cinci localităţi din judeţul Galaţi au rămas, marţi seara, fără curent electric din cauza condiţiilor meteo excepţionale de vânt foarte puternic şi ploaie în rafale, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de presă al Electrica Galaţi.
Potrivit sursei citate, furtuna a afectat trei linii electrice aeriene de 110kV, 32 de linii de medie tensiune şi aproape 600 de posturi de transformare, care alimentează în total aproximativ 3.000 de consumatori, localităţile cele mai afectate fiind Bereşti, Suceveni, Folteşti, Nicopole, Frumuşiţa. Din cauza vegetaţiei căzute, există probleme şi în liniile electrice de joasă tensiune.
Buzău
Şapte localităţi din zona Munţilor Buzăului - Lopătari, Mânzăleşti, Vintilă Vodă, Beceni, Gura Teghii, Căneşti şi Chilii - au fost afectate de viiturile şi de scurgerile de apă de pe versanţi din noaptea de luni spre marţi, 1.300 de gospodării din localităţile Mânzăleşti şi Vintilă Vodă rămânând fără apă potabilă, potrivit unui bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. “În localitatea Lopătari mai multe anexe gospodăreşti, coteţe de păsări şi adăposturi pentru animale au fost avariate sau distruse, iar creşterea însemnată a debitului pe cursul râului Slănic a dus la avarierea unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, avarierea gravă a tuturor trecerilor pe tuburi de beton şi a unei punţi pietonale care face legătura cu localităţile Vârteju şi Chirani”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma. Sursa citată a mai precizat că în aceeaşi localitate, pe marginea DJ 203 K, în zona Săreni, s-au format gropi adânci de peste 2 metri, existând riscul ca o parte din carosabil să se surpe, iar pe tronsonul dinspre Plaiul Nucului, şanţurile de scurgere a apei de pe marginea drumului au fost complet colmatate cu aluviuni.
Bucureşti
Un Comandament de Urgenţă care monitorizează efectele produse de fenomenele meteo nefavorabile (ploaie, vânt şi descărcări electrice) a fost constituit la Primăria Capitalei, fiind consemnate mai multe incidente. Astfel, circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost întreruptă circa două ore, transportul călătorilor fiind asigurat în acest interval cu o linie specială de autobuz, patru copaci au căzut, înregistrându-se şi semafoare defecte, ca urmare a vremii nefavorabile, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Timiş
În Vestul ţării, până mai ieri era totul “ars” de soare. Seceta din luna iulie a afectat culturile de primăvară în judeţele Timiş şi Arad, fiind afectate mai ales culturile de porumb, floarea soarelui şi soia, însă au avut de suferit şi fâneţele şi păşunile.“O parte din judeţul Timiş stă extrem de prost, în zona Timişoara — Lugoj—Gătaia, în timp ce pe ruta Timişoara — Sânnicolau Mare e binişor, în sensul că nu este foarte rău. Dacă vine ploaia în următoarele două zile, va fi o salvare pentru zona a doua, în timp ce pentru zona afectată nu se va mai putea salva mare lucru”, declara luni, 24 iulie, Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Timiş, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, nu se cunoaşte încă procentul în care au fost afectate culturile, Direcţia atenţionând deja primăriile să declanşeze sistemul de evaluare. În fiecare comună există Comitetul local de urgenţă, care este convocat la cererea fermierilor afectaţi pentru a face constatările în teren. Ploile au venit, însoţite de furtuni, chiar dacă nu la fel de violente ca şi cele din sud-estul ţării.
Arad
Şi Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad, a precizat că, tot din cauza secetei şi arşiţei prelungite, pericolul ca semănăturile de primăvară să fie compromise total este foarte mare. “Culturile sunt destul de mult afectate, cele mai atinse fiind cele de porumb (118 mii ha), floarea soarelui (26 de mii), sfecla de zahăr (2.300 ha). Ar fi bun un sistem de irigaţii. Sunt afectate şi fâneţele şi păşunile, este lovit şi păstoritul, pentru că s-a uscat toată iarba de pe cele 112 mii ha”, a afirmat Ioan Martin, potrivit Agerpres.