Adama
AGRICOVER

LOVITURI GRELE pentru FERMIERI! SECETA şi FURTUNILE VIOLENTE au ÎNGENUNCHEAT AGRICULTURA!

Publicat: 26 iulie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DEZASTRU DUPĂ DEZASTRU! După mai bine de două luni de secetă şi arşiţă, timp în care fermierii au aşteptat ploaia ca pe o gură de oxigen, iată că natura răspunde chemărilor lor cu… furtuni violente. Zeci de localităţi au fost afectate de viituri, grindină şi descărcări electrice, iar culturile agricole au fost pur şi simplu măturate de rafale.

Imaginile postate de fermieri pe paginile de socializare vorbesc despre adevărate dezastre! Pierderile sunt uriaşe şi, probabil, puţini sunt cei care şi-au asigurat munca.

furtuna-01_b

Foto: Dogarescu Octavian-Viziru/Brăila

furtuna-02_b

Foto: Dogarescu Octavian-Viziru/Brăila

furtuna-03_b

Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila

furtuna-04_b

Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila

furtuna-05_b

Foto: Ionuţ Gagu, Silistraru/Brăila

Cronica fenomenelor extreme!
Galaţi
La Galaţi, peste 3.000 de consumatori din cinci localităţi din judeţul Galaţi au rămas, marţi seara, fără curent electric din cauza condiţiilor meteo excepţionale de vânt foarte puternic şi ploaie în rafale, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de presă al Electrica Galaţi.
Potrivit sursei citate, furtuna a afectat trei linii electrice aeriene de 110kV, 32 de linii de medie tensiune şi aproape 600 de posturi de transformare, care alimentează în total aproximativ 3.000 de consumatori, localităţile cele mai afectate fiind Bereşti, Suceveni, Folteşti, Nicopole, Frumuşiţa. Din cauza vegetaţiei căzute, există probleme şi în liniile electrice de joasă tensiune.

Buzău
Şapte localităţi din zona Munţilor Buzăului - Lopătari, Mânzăleşti, Vintilă Vodă, Beceni, Gura Teghii, Căneşti şi Chilii - au fost afectate de viiturile şi de scurgerile de apă de pe versanţi din noaptea de luni spre marţi, 1.300 de gospodării din localităţile Mânzăleşti şi Vintilă Vodă rămânând fără apă potabilă, potrivit unui bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. “În localitatea Lopătari mai multe anexe gospodăreşti, coteţe de păsări şi adăposturi pentru animale au fost avariate sau distruse, iar creşterea însemnată a debitului pe cursul râului Slănic a dus la avarierea unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, avarierea gravă a tuturor trecerilor pe tuburi de beton şi a unei punţi pietonale care face legătura cu localităţile Vârteju şi Chirani”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma. Sursa citată a mai precizat că în aceeaşi localitate, pe marginea DJ 203 K, în zona Săreni, s-au format gropi adânci de peste 2 metri, existând riscul ca o parte din carosabil să se surpe, iar pe tronsonul dinspre Plaiul Nucului, şanţurile de scurgere a apei de pe marginea drumului au fost complet colmatate cu aluviuni.

Bucureşti
Un Comandament de Urgenţă care monitorizează efectele produse de fenomenele meteo nefavorabile (ploaie, vânt şi descărcări electrice) a fost constituit la Primăria Capitalei, fiind consemnate mai multe incidente. Astfel, circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost întreruptă circa două ore, transportul călătorilor fiind asigurat în acest interval cu o linie specială de autobuz, patru copaci au căzut, înregistrându-se şi semafoare defecte, ca urmare a vremii nefavorabile, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Timiş
În Vestul ţării, până mai ieri era totul “ars” de soare. Seceta din luna iulie a afectat culturile de primăvară în judeţele Timiş şi Arad, fiind afectate mai ales culturile de porumb, floarea soarelui şi soia, însă au avut de suferit şi fâneţele şi păşunile.“O parte din judeţul Timiş stă extrem de prost, în zona Timişoara — Lugoj—Gătaia, în timp ce pe ruta Timişoara — Sânnicolau Mare e binişor, în sensul că nu este foarte rău. Dacă vine ploaia în următoarele două zile, va fi o salvare pentru zona a doua, în timp ce pentru zona afectată nu se va mai putea salva mare lucru”, declara luni, 24 iulie, Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Timiş, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, nu se cunoaşte încă procentul în care au fost afectate culturile, Direcţia atenţionând deja primăriile să declanşeze sistemul de evaluare. În fiecare comună există Comitetul local de urgenţă, care este convocat la cererea fermierilor afectaţi pentru a face constatările în teren. Ploile au venit, însoţite de furtuni, chiar dacă nu la fel de violente ca şi cele din sud-estul ţării.

Arad
Şi Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad, a precizat că, tot din cauza secetei şi arşiţei prelungite, pericolul ca semănăturile de primăvară să fie compromise total este foarte mare. “Culturile sunt destul de mult afectate, cele mai atinse fiind cele de porumb (118 mii ha), floarea soarelui (26 de mii), sfecla de zahăr (2.300 ha). Ar fi bun un sistem de irigaţii. Sunt afectate şi fâneţele şi păşunile, este lovit şi păstoritul, pentru că s-a uscat toată iarba de pe cele 112 mii ha”, a afirmat Ioan Martin, potrivit Agerpres.

Iată ce ne aşteaptă în perioada AUGUST-OCTOMBRIE!

Vizualizat: 3360 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii