EVENIMENT! Romanian&Food Agribusiness este organizat în fiecare an de BusinessMark, alături de parteneri precum CEC Bank, Wise Finance Solutions, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER), Camera de Comerț Bilaterală Bulgaria și România și Plantăm fapte bune în România (BussinesMark plantează câte 10 copaci pentru fiecare eveniment organizat).
În fiecare an se aduc în fața auditoriului un complex de businessuri care au ca finalitate creearea de alimente pentru piață, începând de la furcă până la furculiță.
Deși Petre Daea a fost anunțat ca participant de vază, motiv pentru care mai multe televiziuni generaliste l-au așteptat cu nerăbdare să mai afle cum se simte oul și de unde ne mai vine untul, din partea MADR a participat doar Elena Tatomir – directorul general al politicilor agricole naționale și Cornel Ștefan – director RNDR și infrastructură rurală. Primul reprezentant MADR a vorbit de tomate și de cele 17 milioane de euro intrate în bugetul legumicultorilor din țară dar și de anul foarte bun agricol.
Imediat după Elena Tatomir a luat cuvântul liderul LAPAR, Laurențiu Baciu, care a tunat și fulgerat pe mărețile realizările ale ministerului. Ba că apa gratis pe canale era normal să fie dată gratis, că oricum se ducea în mare, ba că proiectul de modificare al legii 17/2014 ar fi fost făcut mai bine de cel mai slab student la drept din anul 2 (a spus chiar că acest proiect aproape îl va face să regrete legea concepută de Daniel Constantin, dacă va fi aprobat așa), ba că fermierii din Europa, mai ales cei din Franța, tremură la gândul că românii fac 15 t/ha pe dealurile și câmpiile românești. Apoi a plecat fără să mai asculte pe nimeni și, evident, fără a răspunde întrebărilor din sală. Așa cum au făcut ceilalți participanți în cele 2 paneluri ale conferinței. Despre faptul că România nu are încă derogare pentru folosirea neonicotinoidelor iar Glifosatul cam umblă cu capul spart, nicio vorbuliță. Cât despre fondul mutual, care a decedat înainte să se nască, doar Elena Tatomir a adus vorba povestind despre subvenționarea asigurărilor agricole ca o măsură compensatorie.
Sorin Minea, președinte Romalimenta (în foto sus), a dat o lecție de cum se face prețul și cum trebuie să vândă pe pierdere o perioadă numai să nu părăsească piața. Dorin Cojocaru l-a luat la întrebări pe directorul RNDR care, după o expunere făcută cu un adânc sictir de parcă se pregătea de ghilotină sau ceva la fel de dăunător pentru capul domniei sale, a reușit să nu ofere nici măcar un sfert de răspuns la întrebările puse de liderul APRIL. Mai ales la faptul că pe măsura 4.2 s-au exclus din start companiile cu profit bun (de patru ori mai mare decât valoarea proiectului pe care l-ar accesa) sau este, spune liderul APRIL, pur și simplu o îndemnare la a externaliza profiturile.
În primul panel a mai fost prezent un fermier, proprietarul Somalex, Alexandru Gheorghe iar în runda a doua Mariu Bîcu, managing partener Unilact Transilvania – De la Fermă și Alina Constantinescu, administrator al fermei vegetale, Nasul Roșu. Fiecare din aceste businessuri fiind diferit ca formă de abordare a profitului.
Printre cei care au dinamizat conferința îi pomenesc pe directorul general al FrieslandCampina dar și pe vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, Florin Căpățână.
Conferința Romania Food & Agribusiness se dovedește un eveniment tratat cu seriozitate și professionalism. Un format permisiv, unde se pot pune întrebări din mers iar relaționarea este cuvântul de ordine. Pe larg în revista Ferma!