Liderii fermierilor se opun vehement proiectului de lege conceput de ANSVSA privind vaccinarea obligatorie împotriva bluetongue. Reprezentanții crescătorilor de animale cer să fie consultați!
Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, face parte din Consiliul Consultativ al ANSVSA și spune că fermierii nu au fost, deocamdată, consultați despre vaccinarea împotriva bluetongue.Conducerea ANSVSA nu poate decide singură. Poziția noastră este fermă: vaccinare la cerere. Ne opunem categoric obligativității vaccinării animalelor. Fermierul care dorește să-și vaccineze animalele nu are decât să o facă. ANSVA să nu bifeze animalele noastre! Trebuie să convoace Consiliul Consultativ și să ne expunem poziția. Nu pot stabili de capul lor, dacă fac asta va trebui să-și ia tălpășița. Dacă vaccinăm animalele, când vrem să le exportăm o să fim nevoiți să plătim o grămadă de bani. Vin iordanienii și ne pun să le facem test. Un test pe cap de animal costă 50 de euro! Nu e plătit cu atât animalul! La ANSVSA s-au înmulțit pilele, asta e problema. Pe vremea lui Ceaușescu lucrau acolo doar 70 de oameni, acum sunt 6.000 și nu înțelegem cu ce se ocupă toți. Vaccinarea împotriva bluetongue face parte dintr-un război economic. Să vedeți ce li se pregătește crescătorilor de porci. Acum se coace în laboratoare o nouă gripă la porc.
Nicolae Cioranu, președintele Federației Oierilor Romovis, este puțin mai îngăduitor. Nu am fost de acord niciodată cu vaccinarea împotriva bluetongue. Ce să se vaccineze dacă oile noastre nu sunt bolnave? În Ungaria se vaccinează în focar și la 20 km de acesta. Așa trebuie procedat și la noi. Este un proiect de hotărâre de Guvern, deocamdată nu e aprobat. În acest moment, nu cred că ANSVSA va decide fără să ne cheme la dialog. În același timp, orice e posibil în țara asta.
Nici nu are rost să ne opunem că sunt bani mulți la mijloc și ANSVSA nu o să cedeze. Pe ei nu-i interesează decât să-și ia banii, spune Marcel Andrei, liderul sindical al crescătorilor de ovine. Sindicatul Crescătorilor de Ovine pregătește despre acest subiect un memoriu pentru premierul Victor Ponta.
Președintele ANSVA, Dumitru Băiculescu, a declarat pentru Agroinfo înainte de sărbătorile pascale că vaccinarea împotriva bluetongue urmează să se desfășoare timp de trei ani, din 2015 până-n 2017. Cât privește opoziția vehementă a crescătorilor de animale, șeful ANSVSA este convins că fermierii vor vedea în timp beneficiile vaccinului. Noi, românii, așa am făcut și în 2006 când a fost lansat programul de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine. Încăpățânarea unor fermieri a fost înfrântă. Li s-a explicat că vaccinul nu are nicio consecință asupra calității cărnii. Noi, din 2006, nu am mai avut probleme cu pesta porcină. Dumitru Băiculescu a mai spus că fermierilor le va explica un specialist în produse biologice despre efectele vaccinului.
Potrivit proiectului de act normativ, vor fi vaccinate aproximativ 2 milioane de capete de bovine și 14 milioane de capete de ovine și caprine. Costurile totale ale programului se cifrează la 502,5 milioane de lei.