OPT ANI DE INTERDICȚIE. Fermierii români pot, în sfârșit, să exporte porci vii și produse din carne de porc! Țara noastră nici măcar nu era membră în Uniunea Europeană când i s-au impus restricții la export. UE a considerat că există pericolul de pestă porcină și ne-a pus eticheta. Interdicția s-a ridicat, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
La întâlnirea din 14 septembrie a Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) de la Bruxelles, a fost votată, în umanimitate, o decizie care va permite României să participe la comerțul intracomunitar cu porci vii și produse provenite de la aceștia.
Prin votul adoptat de Statele Membre, a fost amendată, printr-o decizie de implementare, Decizia Comisiei 2013/764/CE referitoare la măsurile de control în sănătatea animal, datorate evoluției pestei porcine clasice, în diferite state membre UE.
Noua decizie va intra in vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE.
Restricțiile au fost impuse României încă din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administrația românească au fost canalizate pentru dovedirea faptului că, în țara noastră, virusul acestei boli nu mai circulă printre suinele domestice și sălbatice.
Prin urmare, porcii vii și produsele provenite de la aceștia pot circula pentru prima oară de la aderare în spațiul Uniunii Europene, în condițiile derogărilor oferite de sus-amintita decizie.
Pentru a-și recăpăta statutul de liber de boală, România a desfășurat, în fiecare an, programe de supraveghere, control și eradicare, cofinanțate de Uniunea Europeană.
Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice, din perioada 2007 – 2015, a condus la o îmbunătăţire evidentă a situaţiei pestei porcine clasice în România, situație dovedită și de rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani, în care se menţionează progresele României în implementarea respectivelor programe anuale.
(Sursa ANSVSA)