TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.
Deja celebra lege 51% produse românești prin care produselor alimentare provenite din fermele românești, de la procesatorii români trebuia să le fie rezervat un spațiu distinct pe rafturile supermarketurilor, să scrie vizibil produse românești în așa fel încât consumatorul român să știe ce alege, a fost votată de parlamentari exact pe dos. Comisia Europeană nu ne permite să scriem produse românești, această sintagmă a fost scoasă din lege pentru ca România să nu riște infringement, dar în forma votată acum s-au introdus și prevederi care dezavantajează total fermierul român și procesatorul român. S-a lungit la 30 de zile termenul de plată către fermieri și către procesatori a produselor livrate de aceștia supermarketurilor și s-au adăugat forme ascunse de taxare.
Legea 28/2020 comercializarea produselor alimentare în România are un anumit istoric, dar pentru că colegii mei din majoritatea parlamentară au votat această lege în martie, practic, siluind-o, și doar în avantajul retailerilor și nu a producătorului și procesatorului român, și tot ei (parlamentarii n.r.) cer astăzi explicații cum voi aplica această lege. Vreau să le reamintesc că exista încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare și că Partidul Național Liberal în 2016 a promovat Legea 150 care spunea niște lucruri: interzicerea facturării și refacturării, obligația de a organiza evenimente de promovare de către retaileri, obligația de a asigura spații distincte de expunere și semnalizare la raft, obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asociate obligației de 51%. Sigur, apoi, în 2017 s-a intrat în procedură de infringement și colegii de la Partidul Social Democrat au promovat o altă lege, actuala Lege 28/2020. Lege care nu numai că nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct produs românesc, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare.
Și anume, termenul de plată care era de minim 14 zile pentru produse proaspete și 30 de zile pentru celelalte produse și pe care noi, în legea inițială, l-am redus la 7 zile, în Legea 28 a fost reîntors. Deci, practic, termenul de plată se mărește iarăși la 14 zile și 30 de zile de la 7 zile așa cum era în textul Legii 150. Prevedere pe care Comisia Europeană nu o cerea în procedura de infringement, această prelungire a termenului. Și o altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizori servicii și taxe, costuri mai mari și pierderi comerciale pentru producătorii mici.
Practic, s-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului și procesatorului român. Ce vom face? Nu o vom aplica, o să o modificăm imediat cu cele două prevederi. Vom restabili principiile corecte de piață, indiferent că ești mic sau mare, întrucât într-o economie de piață, toți trebuie să plece de pe picior de egalitate. Vom înăspri sancțiunile pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile prin efortul celor mulți și mici, vom elimina formele ascunse de taxare gen autofacturare, remiză lunară, reduceri ulterioare raportate la cifra de afaceri sau discount de volum. Deci, practic, vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse în Legea 28 pe ultima sută de metri și care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017, a decarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă.
Șeful MADR a adăugat că dacă nu va reuși modificarea legii în procedură de urgență va recurge la directiva Comisiei Europene privind practicile comerciale neloiale, iar în transpunerea directivei în legislația din Români vor fi prinse și aceste modificări. Concret, un termen mai scurt pentru plata produselor livrate de fermieri magazinelor și eliminarea taxelor ascunse care-i împovărează pe fermierii și procesatorii români.