ADOPTATĂ DE PARLAMENT! Facilități fiscale pentru fermieri, suspendarea plăților creditelor timp de 18 luni, până la termenul maxim de 31 octombrie 2021, anunță Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, votată pe 23 aprilie 2020 în Camera Deputaților și transmisă președintelui României spre promulgare.
Potrivit formei legii transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată, fermierii afectați de secetă sunt scutiți de la plata ratelor bancare și nu pot fi executați siliți de diferiți creditori timp de 18 luni. Scutirea de la plata ratelor către bancă se face fără costuri suplimentare pentru fermierii datornici. De asemenea, orice proceduri de executare silită sunt suspendate până la data de 31 deembrie 2020.
Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 cu modificările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31 octombrie 2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
Măsura se aplică și debitorilor care au încheiate contracte de leasing operațional sau financiar, reglementate prin Ordonanța Guvernului nr. 51/1997, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. Se aplică și cererilor depuse după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020.
Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020, stipulează Legea.
Fermierii afectați de secetă nu pot fi executați silit pe perioada suspendării obligației de plată a ratelor.
Scutirea de la plata ratelor bancare sau a ratelor la leasing pentru o perioadă de până la 18 luni se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă conform prevederilor ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, în conformitate cu prevederile art.2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), trebuie să trimită creditorilor o notificare de imposibilitate temporară de plată, în format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, menționează Legea.
Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis. Legea intră în vigoare după promulgarea ei de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.