ADOPTATĂ DE CAMERA DEPUTAȚILOR! Deputații au votat miercuri, 26 iunie 2019, în unanimitate, 278 de voturi pentru, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.2/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol. Noua lege aduce modificări în condițiile de obținere a ajutorului de minimis și stabilește valoarea totală a acestui ajutor la suma de 199,5 milioane de euro.
Potrivit legii, ajutorul de stat se acordă:
a) pentru înființarea de ferme de reproducție sau stații de incubație ori ferme de creștere, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar;
b) pentru investiții în ferme de reproducție sau în stații de incubație ori în ferme de creștere, aflate în activitate sau în conservare, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar;
c) pentru mărirea capacității de cazare/producție pentru ferma de reproducție sau stația de incubație ori ferma de creștere, existente, până la capacitatea maximă de cazare/producție/beneficiar.
AGROINFO vă pune la dispoziție modificările făcute în legea care aprobă acordarea unui ajutor de minimis fermierilor pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.
Procedura privind evaluarea situațiilor depuse și a documentelor justificative, modul de analiză a ratelor de rentabilitate internă și a celorlalte aspecte prevăzute de regulamentele europene incidente se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 930.428.100 lei, reprezentând echivalentul a 199,5 milioane euro, și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale
Schema de ajutoare nu se aplică solicitanților care au efectuat dezmembrări/divizări ale exploatației începând cu 1 ianuarie 2017
Cheltuielile eligibile necesare realizării investițiilor realizate în baza Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație sau de creștere în sectorul avicol sunt:
a) construcția stațiilor de incubație, fermelor de reproducție sau de creștere noi;
b) achiziționarea sau achiziționarea prin leasing de utilaje și echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare și adăpare, microclimat, depozitarea, evacuarea și tratarea dejecțiilor;
c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiției, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, organizare de șantier, asigurarea utilităților, consultanță și autorizații.
Taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor nu reprezintă cheltuială eligibilă.
Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale, fără a depăși 90 de puncte procentuale din același cost, pentru:
- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finanțare în cadrul Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol;
- investiții colective realizate de crescătorii de păsări.
DOCUMENTE ANEXATE CERERII DE AJUTOR
Beneficiarii depun cererea de înscriere în Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol la direcția pentru agricultură județeană sau a municipiului București, după caz, pe a cărei rază teritorială se înființează/află fermele de creștere, respectiv capacitățile de reproducție ori stațiile de incubație, denumită în continuare cerere de înscriere, însoțită de următoarele documente:
a) împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare al Oficiului Național al Registrului Comerțului, precum și copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
c) copie de pe actul constitutiv;
d) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
e) pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege;
f) plan cadastral;
g) pentru exploatațiile în conservare, documentul contabil de intrare în conservare sau factura de cumpărare a activului din care să rezulte că achiziția s-a realizat înainte cu 3 luni de la data intrării în vigoare a prevederilor legii.
Beneficiarii depun suplimentar față de documentele prevăzute un raport de expertiză contabilă, care să conțină indicatorii de rentabilitate ai societății. Raportul de expertiză trebuie să conțină referiri cel puțin la următorii indicatori: rata rentabilității financiare, rata profitului net, productivitatea muncii, rata solvabilității generale și costurile nete suplimentare generate de realizarea investiției pentru care se solicită ajutor.
Pentru realizarea investițiilor finanțate prin Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol se poate acorda un avans, care este subordonat constituirii unei garanții, în procent de maximum 30% din totalul finanțării eligibile, cu respectarea prevederilor art. 52 alin. (8) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.
Acțiunile și categoriile de cheltuieli pentru care se pot efectua plăți în avans, criteriile, precum și limitele care se vor folosi în acest scop se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru acordarea avansului, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente aferente investiției:
a) autorizația de construcție;
b) studiul geotehnic;
c) aviz sanitar-veterinar;
d) aviz de mediu;
e) aviz emis de direcția de sănătate publică județeană;
f) declarație pe propria răspundere că nu au accesat sprijin prin PNDR 2014 - 2020 pentru aceleași măsuri reglementate de prezenta lege;
g) devizul de lucrări estimate.
NOU! MODIFICARE! Scrisoare de garanție bancară sau scrisoare de garanție eliberată de instituții financiare nebancare înregistrate în Registrul special al Băncii Naționale a României, care corespunde procentului de 100% din suma avansului.
După acordarea avansului, beneficiarii justifică utilizarea acestuia până la data de 31 decembrie a anului în care a fost acordat, prin facturi fiscale însoțite de documentele care atestă plata contravalorii acestora care să fie conformă cu investițiile realizate până la acel moment și care se încadrează în tipurile de cheltuieli eligibile. Decontarea cheltuielilor efectuate pentru finalizarea investiției se realizează pe baza documentelor de plată și a facturilor, conform devizului de lucrări, cu încadrarea în valoarea costului.
Procedura privind modul de derulare a plăților și deconturilor prin utilizarea aplicației informatice se aprobă prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
În termen de 3 zile de la încasarea avansului prevăzut la art. 11 alin. (4), beneficiarii ajutorului de stat marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată din material rezistent, amplasată într-un loc în care este ușor vizibilă, pe care se inscripționează "investiție beneficiară a «Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol», conform Cererii numărul . . . . . . . . . ., de la Direcția pentru Agricultură a Județului . . . . . . . . . ./Municipiului București»."
În termen de 5 zile lucrătoare ale lunii următoare celei în care au fost depuse documentele, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București transmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația cu sumele necesare pentru plata avansului și a celor necesare decontării cheltuielilor.
Legea va fi transmisă președintelui României, Klaus Iohannis, pentru promulgare.