Adama
AGRICOVER

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

Publicat: 29 mai 2020 - 09:11
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

Potrivit proiectului de lege, statul va colecta și cumpăra de la micii fermieri, de la procesatorii și producătorii locali, legume, fructe carne, lapte, brânzeturi, mezeluri etc.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime româneşti. Lista producătorilor se face publică pe site-ul ministerului.

În vederea unei colectări şi depozitări raţionale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi autorităţile administraţiei publice locale vor identifica antrepozite regionale disponibile, în locaţii ale unor foste entităţi de stat cu specific în domeniu, sau vor asigura alte antrepozite regionale, avându-se în vedere drumul cel mai scurt de la producător la aceste depozite.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va înfiinţa, în subordinea sa, prin hotărâre de guvern, o direcţie specializată, care avea ca atribuţii achiziţia de produse autohtone, la preţ de producător, produse ce vor fi introduse în consumul întregii reţele de stat.

Din antrepozitele regionale, în funcţie de sezonul de recoltare a legumelor/fructelor, de producţia din zona respectivă, se vor face achiziţii, la preţ de producător, de către toate unitatile de stat (unităţile militare, spitale, cantine sociale, unitati de invatamant, penitenciare şi altele asimilate acestora, ş.a.), prin ordonatorii de credite, la acestea având aces şi alţi consumatori zonali, în funcţie de cantităţile disponibile.

Consumul produselor alimentare, în condiţiile prezentei legi, trebuie să fie asigurat, in primul rând, de către toate unităţile statului (unităţi militare, spitale, cantine sociale, unităţi de învăţământ, penitenciare şi altele asimilate acestora), se arată în proiectul de lege.

Inițierea acestui proiect de lege este argumentat astfel de către parlamentarii români care-l susțin:

Ponderea importantă a gospodăriilor individuale şi a fermelor mici în agricultura românească şi posibilităţile financiare şi logistice scăzute ale fermierilor pentru susţinerea producţiei prin valorificarea acesteia in timp util şi la preţuri acceptabile sau prin depozitarea în condiţii conforme.

Concurenţa acerbă făcută produselor româneşti de importurile provenind din ţări care au beneficiat, pe parcursul timpului, de susţinere importantă în acest domeniu şi care, astăzi, deţinând mijloacele şi know-how-ul necesare pentru practicarea unei agriculturi intensive, eficiente, își permit desfacerea produselor, la export, la preţuri mult mai mici.

În contextul restricţiilor impuse României de organismele europene de a emite acte normative prin care să putem obliga prezenţa la raft, cu prioritate, a produselor româneşti, şi al nivelului prohibitiv al taxelor la raft impuse de marii comercianţi,

Acest proiect legislativ are ca scop susţinerea fermierilor, procesatorilor şi producătorilor din România precum şi asigurarea hranei
pentru populaţie în cantităţile şi la calitatea necesare, prin asigurarea desfacerii produselor agricole româneşti, în primul rând, prin toate structurile de stat care/prin care se asigură consum colectiv (ca, de exemplu: unităţi militare, spitale, cantine sociale, unităţi de învăţământ, penitenciare şi altele asimilate).

Potrivit acestei legi, respectivele structuri vor achiziţiona numai bunuri alimentare de producţie internă, realizate exclusiv din materii prime româneşti, cu excepţia situaţiei obiective, în care acestea nu le pot fi puse la dispoziţie. Asigurarea hranei sănătoase pentru populaţie este o obligaţie primordială a statului, constituţională, şi nu trebuie să fie negociatăl Scrie în Expunerea de motive, atașată proiectului de lege.

AGROINFO o să vă informeze despre parcursul acestui proiect de lege.

Vizualizat: 5147 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ion A.
|
06. 03, 2020. Wednesday 23:32
din pacate, iar vor sari cei din Partidul Globalist Neoliberal, (ex-PNL) sa ne spuna ca asta e treaba privatilor, iar daca n-o fac ei, sa n-o faca nimeni, altfel e socialism
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii