CE PREGĂTESC PARLAMENTARII? Lucrăm la o lege de înființare a unei autorități pentru managementul și calitatea produselor alimentare, o agenție sau o autoritate foarte importantă care va autoriza toate produsele tradiționale românești pentru a promova mult mai bine atât în țară, cât și în străinătate valoarea nutritivă și calitativă a acestora, a declarat deputatul Alexandru Stănescu.
Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a declarat că, în acest moment, deputații lucrează la un proiect de lege privind înființarea unei autorități pentru managementul și calitatea produselor alimentare care să autorizeze toate produsele tradiționale românești. Declarația a fost făcută la Ziua Recoltei, eveniment organizat de Direcția Agricolă a județului Olt în municipiul Slatina. Astfel, produsele tradiționale românești vor trece printr-un proces de autorizare.
Alături de președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a participat la „Ziua Recoltei” și directorul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, care a vorbit și despre produsele noastre tradționale, dar și despre beneficiile și facilitățile pe care le au fermierii care se asociază.
Ziua națională a produselor agroalimentare românești este un eveniment important. Este a doua ediție de la aprobarea legii în Parlament, o inițiativă legislativă a domnului președinte Alexandru Stănescu. Este o dovadă vie a faptului că în agricultura românească se produc modificări benefice. Vedem produse cu o calitate sporită, ceea ce înseamnă că atât fondurile europene, cât și fondurile naționale își arată roadele. Eu sunt fericit că sunt foarte mulți fermieri tineri și cooperative agricole înființate pe legea cooperativelor care a oferit facilități fiscale.
Noi am înțeles foarte bine procesul decizional în ceea ce înseamnă politicile agricole, astfel încât am oferit, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, o rată sporită sprijinului financiar. Știu că în Olt au fost înființate foarte multe cooperative agricole și, în viitorul apropiat, se va vedea o creștere a producțiilor, o creștere a profitului agricultorilor, prin această asociere, pentru că ei, în primă fază, își pun în comun produsele ca să poată negocia cu marile lanțuri de supermarketuri un preț mai bun, lucru care va conduce și la creșterea producțiilor, dar și la o creștere a calității și a competitivităților pe o piață atât de grea, ca cea a Uniunii Europene, a declarat șeful AFIR.
Peste 130 de producători de fructe, legume, brânzeturi sau miere și-au expus produsele tradiționale românești în cadrul târgului organizat la Slatina.
Sursa: Comunicat AFIR