VOTATĂ! Camera Deputaților a adoptat pe data de 23 aprilie 2020 modificările aduse la Legea 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Legea modificată a fost transmisă președintelui României pentru a fi promulgată.
AGROINFO vă pune la dispoziție modificările aduse legii și votate de parlamentari.
Beneficiarii ajutorului trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderi autonome, întreprinderi partenere sau întreprinderi legate, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
La articolul 5, literele c) și d) se abrogă.
Art.5, prevederile abrogate:
c) ferme de reproducţie bunici cu o capacitate cuprinsă între 400 şi 1.200 de locuri de cazare, care să nu depăşească cu mai mult de 10% necesarul anual de scrofiţe de înlocuire al fermei beneficiare.Accesarea programului pentru realizarea fermelor de reproducţie bunici se poate face doar de către beneficiarii care deţin ferme de reproducţie suine;
d) ferme de reproducţie bunici cu o capacitate de minimum 20 de capete pentru rasele aflate în conservare sau în pericol de abandon.
Concret, fermele de reproducție bunici sunt excluse de la plata acestui ajutor.
La articolul 8, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Potrivit prevederilor din partea a II-a cap. I secţiunea 1.1.1.1 "Ajutoarele pentru investiţii în active corporale şi necorporale în exploataţii agricole care au legătură cu producţia agricolă primară", pct. 153 lit. a)-c) din Orientările UE, nivelul ajutorului prevăzut la alin. (1) poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul definit la art. 3 lit. i) şi j), pentru:
(i) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finanțare în Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie;
(ii) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
(iii) investiții colective realizate de crescătorii de suine.
După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9.1, cu următorul cuprins:
Art. 9.1 - (1) Termenul limită până la care se depune cererea de înscriere în Programul de susţinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproducţie,prevăzută la art. 9, se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazul solicitărilor fermierilor, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, se pot stabili noi sesiuni de înscriere în Program, cu încadrarea în valoarea totală a ajutorului de stat prevăzută la art.18 alin.(2).
La articolul 12, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2.1), cu următorul cuprins:
(2.1) În cazul în care aplicaţia informatică prevăzută la art. 8 alin. (4) nu este operaţională la data depunerii cererilor de finanțare prevăzute la alin.(1), verificarea acestora împreună cu documentele anexate, în corelare cu datele din cererile de înscriere, se va realiza de către funcţionarii din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, desemnaţi prin decizie a directorului executiv, urmând ca toate datele de verificare, respectiv validare să fie încărcate în sistemul informatic la data când acesta devine funcţional.
La articolul 16, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art.16. - (1) Termenul maxim de realizare a investiţiilor este de 18 luni de la acordarea primei plăți aferente sprijinului financiar, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.
VECHIUL ARTICOL 16: Termenul maxim de realizare a investiţiilor este de 18 luni de la prima decontare, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.
Sunt înlocuite toate cele anexe ale Legii, formularele pentru cererea de înscriere în Program, declarație pe propria răspundere, cerere de finanțare, proces-verbal pentru recepția de închidere a Programului, situația centralizatoare.
IMPORTANT! Noile prevederi intră în vigoare după promulgarea legii de către președintele României și publicarea ei în Monitorul Oficial.
Inserăm mai jos noile formulare: