Mult mai gustos și mai sănătos decât cel din Vest, laptele românesc are un preț derizoriu, sub un leu pe litru, și ajunge greu pe rafturile magazinelor. Ministrul agriculturii recunoaște că nu a băut lapte mai bun decât cel de la vacile din munții noștri. În același timp, procesatorii preferă să cumpere lapte din Ungaria, Polonia, etc. Ce ar trebui să facă fermierii români ca să nu ajungă laptele românesc o piesă de muzeu?
Nu am băut lapte mai bun decât cel din Piatra Craiului. Flora curată, nepoluată, mult mai bună decât în alte state îl fac așa. Vă dau un exemplu simplu, dar șocant. Mergeți într-o seară de vară pe șoselele din România și într-un stat din Vest. În România, după un ceas, aveți parbrizul plin de insecte care au decedat. În Vest, mergeți mulți kilometri și nu aveți probleme.
România mai are biodiversitate și asta dă o calitate extraordinară produselor românești. Dacă nu reușim să le aducem pe piață, tot degeaba. M-am întâlnit zilele acestea cu ambasadorii din SUA, Olanda, Israel, toți recunosc calitatea produselor românești. O să le punem în muzeu. Nu le putem aduce în supermarketuri dacă fermierii nu se asociază. Dacă un procesator trebuie să adune laptele cu un camion de pe văi și munți are alte costuri, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu, la Realitatea TV.
Procesatorii români preferă să cumpere lapte din Polonia, Ungaria, la costuri mult mai mici. Este o problemă veche și care are mai multe cauze, crede șeful de la Agricultură. Una dintre cauze ar fi că există foarte puține ferme de dimensiuni mari și cu potențial comercial. Chiar dacă laptele românesc este mult mai bun decât cel din Vest, ar fi mult mai prost plătit pentru că e neconform. De ce este neconform? Fermierul nostru ar avea niscaiva probleme cu igiena.
Fermierii trebuie să înțeleagă că au și drepturi, dar au și obligații. Mulți dintre ei nu respectă normele de igienă. Nu spală ugerul la vacă, nu spală vasele, nu se spală pe mâini. Și atunci laptele nostru de aceea primește un preț redus. Conform legislației europene, dacă ai lapte neconform, doar 5% din el poți să procesezi în brânzeturi, nu ai voie să-l pui pe piață. Este o restricție aici și noi avem o mare problemă cu laptele care nu respectă condițiile de igienă, a mai spus șeful de la Agricultură.
Din toată declarația ministrului Achim Irimescu, dacă ești superficial s-ar putea să vezi doar partea cu fermierul român care nu se spală pe mâini. Agroinfo vrea să atragă atenția asupra esenței celor spuse de ministrul de resort.
Fermierii mici care-și cresc vacile pe munți, unde nu sunt substanțe chimice pe pășuni și laptele este sănătos și gustos, nu au nicio șansă să-și vândă produsele prin magazine dacă nu se asociază în grupuri de producători sau cooperative. Românul va cumpăra în continuare lapte inferior celui românesc și adus de pe aiurea sau și, mai rău, brânzeturi care nu au văzut strop de lapte.
Viața Satului, TVR 1, a făcut un reportaj în care arată că laptele bio românesc ar fi exportat în 56 de țări.