Adama
AGRICOVER

Laptele românesc mult mai bun decât cel din Vest riscă să fie piesă de muzeu!

Publicat: 14 februarie 2016 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mult mai gustos și mai sănătos decât cel din Vest, laptele românesc are un preț derizoriu, sub un leu pe litru, și ajunge greu pe rafturile magazinelor. Ministrul agriculturii recunoaște că nu a băut lapte mai bun decât cel de la vacile din munții noștri. În același timp, procesatorii preferă să cumpere lapte din Ungaria, Polonia, etc. Ce ar trebui să facă fermierii români ca să nu ajungă laptele românesc o piesă de muzeu?

Nu am băut lapte mai bun decât cel din Piatra Craiului. Flora curată, nepoluată, mult mai bună decât în alte state îl fac așa. Vă dau un exemplu simplu, dar șocant. Mergeți într-o seară de vară pe șoselele din România și într-un stat din Vest. În România, după un ceas, aveți parbrizul plin de insecte care au decedat. În Vest, mergeți mulți kilometri și nu aveți probleme.

România mai are biodiversitate și asta dă o calitate extraordinară produselor românești. Dacă nu reușim să le aducem pe piață, tot degeaba. M-am întâlnit zilele acestea cu ambasadorii din SUA, Olanda, Israel, toți recunosc calitatea produselor românești. O să le punem în muzeu. Nu le putem aduce în supermarketuri dacă fermierii nu se asociază. Dacă un procesator trebuie să adune laptele cu un camion de pe văi și munți are alte costuri, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Procesatorii români preferă să cumpere lapte din Polonia, Ungaria, la costuri mult mai mici. Este o problemă veche și care are mai multe cauze, crede șeful de la Agricultură. Una dintre cauze ar fi că există foarte puține ferme de dimensiuni mari și cu potențial comercial. Chiar dacă laptele românesc este mult mai bun decât cel din Vest, ar fi mult mai prost plătit pentru că e neconform. De ce este neconform? Fermierul nostru ar avea niscaiva probleme cu igiena. 

Fermierii trebuie să înțeleagă că au și drepturi, dar au și obligații. Mulți dintre ei nu respectă normele de igienă. Nu spală ugerul la vacă, nu spală vasele, nu se spală pe mâini. Și atunci laptele nostru de aceea primește un preț redus. Conform legislației europene, dacă ai lapte neconform, doar 5% din el poți să procesezi în brânzeturi, nu ai voie să-l pui pe piață. Este o restricție aici și noi avem o mare problemă cu laptele care nu respectă condițiile de igienă, a mai spus șeful de la Agricultură.

Din toată declarația ministrului Achim Irimescu, dacă ești superficial s-ar putea să vezi doar partea cu fermierul român care nu se spală pe mâini. Agroinfo vrea să atragă atenția asupra esenței celor spuse de ministrul de resort.

Fermierii mici care-și cresc vacile pe munți, unde nu sunt substanțe chimice pe pășuni și laptele este sănătos și gustos, nu au nicio șansă să-și vândă produsele prin magazine dacă nu se asociază în grupuri de producători sau cooperative. Românul va cumpăra în continuare lapte inferior celui românesc și adus de pe aiurea sau și, mai rău, brânzeturi care nu au văzut strop de lapte.

Viața Satului, TVR 1, a făcut un reportaj în care arată că laptele bio românesc ar fi exportat în 56 de țări.

Vizualizat: 2847 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul Agriculturii anunţă, pe 17 decembrie, cum se împart banii UE pentru lapte şi carne de porc

Ministrul Agriculturii anunţă, pe 17 decembrie, cum se împart banii UE pentru lapte şi carne de porc

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunţă joi, 17 decembrie 2015, cum va fi împărţit ajutorul financiar acordat de Comisia Europeană producătorilor de lapte şi celor de carne de porc, informează MADR.

Evoluţia pieţei laptelui în următorii zece ani

Evoluţia pieţei laptelui în următorii zece ani

Producţia anuală de lapte a Uniunii Europene se aşteaptă să crească în următorii zece ani, urmând să ajungă la 164 milioane tone în 2025, potrivit raportului prezentat de Comisia Europeană săptămâna trecută.

Producţia de lactate creşte cu lapte străin. În ce lună s-au dublat importurile?

Producţia de lactate creşte cu lapte străin. În ce lună s-au dublat importurile?

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 20,3% (12.968 tone) în primele 10 luni din 2015, totalizând 76.962 tone, în timp ce, în aceeaşi perioadă, fabricile din România au colectat cu 8,8% (75.027 tone) mai puţin lapte de vacă din producţia autohtonă. În octombrie 2015, importurile de lapte de vacă au crescut cu 108% faţă de octombrie 2014 şi cu 47% faţă de septembrie 2015.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii