Membrii Fundaţiei Fondul Mutual PRO AGRO (FMPA) se arată dezamăgiţi de aprobarea de către Parlamentul României a OUG 63/201. OUG conţine o secţiune referitoare la fondurile mutuale, iar forma promovată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale exclude fundaţia ca entitate aptă să organizeze fonduri mutuale agricole.
„Prin decizia politică de săptămâna trecută s-a consfinţit o decizie administrativă injustă prin care s-a încălcat flagrant dreptul la egalitate de şanse a membrilor Fondului Mutual PRO AGRO. Practic, ni s-a refuzat dreptul de a exista. Reamintesc tuturor că MADR, tot în baza unui criteriu arbitrar, inexistent în legislaţie, a respins în mod nejustificat la sfârşitul anului trecut acreditarea FMPA”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele FMPA, într-un comunicat dat publicităţii.
Potrivit sursei, Consiliul Director al FMPA, reunit în regim de urgenţă pentru examinarea situaţiei create, a decis cu majoritate de voturi acţionarea în contencios administrativ a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în scopul anularii deciziei de respingere a acreditarii şi recuperării prejudiciului cauzat, prejudiciu evaluat de către experţii Fondului Mutual la 6,1 milioane de euro.
De asemenea, CD a aprobat cheltuielile de funcţionare şi a identificat resursele de finanţare ale FMPA pe perioada desfăşurării contenciosului. A fost prezentat raportul financiar al FMPA pe anul 2014, care menţionează venituri de 43.000 EUR şi cheltuieli de 183.000 EUR, rezultatul net al exerciţiului fiind un deficit de 140.000 EUR.
„Vom utiliza banii pe care îi vom încasa de la MADR în urma câştigării contenciosului ca să popularizăm beneficiile participării la Fondul Mutual în rândul producătorilor agricoli. Fondul Mutual este un drept european al agricultorului roman, pus doar în întârziere de decizii politice de neînţeles. Noi nu am renunţat la fondul nostru mutual, Fondul Mutual PRO AGRO merge mai departe!”, precizează Alex Jurconi, Preşedintele FMPA.