Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, spune că țara noastră este codașa Europei la consumul de miere. Producătorii români duc o luptă inegală cu apicultorii francezi care ne invadează piața.
În Franța taxa pe valoare adăugată pentru miere este de 5%, în timp ce în țara noastră este de 24%. Situația se va schimba de la 1 iunie, de când TVA va fi de 9%. Inginerul Ioan Fetea apreciază că prețul la miere, pentru toate cele trei sortimente: polifloră, salcâm și mană, va scădea cu aproximativ 12%.
Vârful producției de miere a fost înregistrat în 2012 când s-au produs 24.000 de tone. În 2014 a fost un an bizar din punct de vedere al producțiilor realizate. Ajutorul de minimis pe care Guvernul și Ministerul Agriculturii l-au aprobat a fost o gură de oxigen pentru apicultori. Jumătate din tot ce produc apicultorii români ia calea exportului. Nu doar mierea. E vorba și de polen, propolis, lăptișor de matcă. Nu mai vorbim de mierea biologică. Întreaga cantitate produsă, 3.500 de tone, a fost exportată. Apicultorii din cooperativa Albina Melifera produc miere biologică. Sunt 454 de apicultori și au 56.356 de familii de albine. Sprijinul care se acordă sectorului bio este mic și apicultorii nu sunt tentați să se apropie de acest sector.
Apicultorii români se plâng că nu totul este dulcea ca mierea. Președintele ACA susține că fondul genetic din România este distrus. Sunt introduse rase în țara noastră care nu au nimic cu climatul, nu sunt adaptate condițiilor din România. Noi riscăm să ne pierdem bruma de material genetic pe care-l avem și vom ajunge la o hibridare încât vom deveni dependenți de materialul genetic din alte țări. Brandul "Mierea Românească" nu are parte de prea multă publicitate, prețurile cerute pentru campanii de promovare sunt prea mari.
Ministrul Daniel Constantin spune că sunt fonduri la Ministerul Agriculturii din care să se poată acoperi un nou ajutor de minimis pentru apicultori.