Legea 165/2013 a fost considerată la vremea adoptării ei un fel de ultim efort pe care statul român, ce-i drept, la presiunea CEDO, îl mai are de făcut pentru a încheia procesul retrocedării către foştii proprietari a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist.
Deşi au fost aplicate, timp de 25 de ani, legi, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern, au mai rămas mii de cetăţeni nemulţumiţi de modul în care au fost făcute restituirile.
Pentru a le da satisfacţie, fie prin restituirea în natură a terenurilor confiscate, fie prin acordarea de despăgubiri financiare, guvernul a pus la treabă prefecturile şi primăriile, obligate să inventarieze toate imobilele şi să prezinte la final situaţia concretă a suprafeţelor disponibile pentru a le confrunta cu solicitările depuse de foştii proprietari sau de urmaşii acestora. A fost fixat şi un termen limită: septembrie 2013. Dar perioada a fost prelungită cu încă 180 de zile printr-o ordonanţă de urgenţă emisă în decembrie 2013. Însă nici noul termen nu a fost respectat.
Inventarierea terenurilor ar fi trebuit să fie finalizată anul trecut. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, numai şapte judeţe au încheiat până în prezent operaţiunile de identificare a terenurilor: Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Galaţi, Mehedinţi, Satu Mare şi Vrancea. Alte zece judeţe au înregistrat peste 90% din suprafaţă. Opt judeţe nu au reuşit încă să inventarieze nici măcar 50% din suprafaţă. Codaşele sunt judeţele Argeş (15%) şi Iaşi (4%). Precizăm că informaţiile au fost comunicate de ANCPI pe data de 3 februarie.
Prin urmare, la data apariţiei acestui articol, datele privind inventarierea terenurilor la nivelul judeţelor vor fi schimbate, procesul fiind în curs de desfăşurare.
Citeşte articolul complet în revista Ferma, ediţia 1-15 martie 2015!