ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII DIN 22 IULIE 2019. Ministrul francez al Agriculturii și Alimentației, Didier Guillaume, a dispus, printr-un ordin în vigoare din 22 iulie 2019, interzicerea transportului de animale vii pe timpul verii, când temperatura urcă peste 30 de grade Celsius.
Franța a reacționat la insistențele comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, de a se interzice transportul animalelor vii pe timpul verii când temperaturile urcă peste 30 de grade Celsius și, implicit, de a se sista exportul animalelor vii. Astfel, ministrul francez al Agriculturii a semnat pe data de 22 iulie 2019 un ordin prin care interzice transportul animalelor vii, pe teritoriul țării, între orele 13.00 și 18.00, când temperatura este ridicată, în zonele marcate cu cod meteo portocaliu sau roșu de caniculă.
Derogările de la acest ordin sunt date în cazul în care vehiculul cu care sunt transportate animalele este echipat cu sistem de climatizare sau cu un dispozitiv dublu de ventilație care să permită reglarea temperaturii în interior și în condițiile în care nu se transportă mai mult de 3 animale.
Interdicția nu se aplică unui transport de animale avizat de medicul veterinar cu scopul transportării acestora la destinație, la cilinici veterinare, la locul de deținere sau la un abator. Dar și acest transport trebuie autorizat de prefect.
Ordinul mai prevede că transportul de animale vii nu poate depăși 8 ore, pe timpul verii, deci, este exclus exportul, călătoriile de lungă durată fiind permise doar când temperatura este sub 30 de grade Celsius.
Transportul animalelor vii este strict reglementat la nivelul Uniunii Europene. În perioadele de vreme caldă, la fel ca în orice alt moment al anului, articolul 3 din Regulamentul CE 1/2005 prevede: toate animalele trebuie transportate în condiții garantate că nu le vor provoca vătămări sau suferințe inutile.
Reglementările UE prevăd, de asemenea, inspecția și aprobarea vehiculelor utilizate pentru transportul pe termen lung.
Principalele verificări efectuate se referă la:
sisteme de ventilație pentru a menține temperatura în interiorul compartimentelor între 5 ° C și 30 ° C, cu o toleranță de 5 ° C, în funcție de condițiile meteorologice;
prezența senzorilor de temperatură care să permită șoferului să monitorizeze constant temperaturile din interiorul compartimentelor;
prezența unui sistem de înregistrare a acestor temperaturi, ale căror rezultate trebuie puse la dispoziția serviciilor de control.
În plus, orice organizator de transport de animale trebuie să ia în considerare condițiile meteorologice la planificarea călătoriei. Verificările ulterioare pot fi efectuate de serviciile oficiale (în special pentru a verifica dacă nu au fost depășite temperaturile maxime).
Comisarul european Vytenis Andriukaitis a salutat marți, pe contul său de twitter, decizia Franței.
Oficialul european i-a solicitat, printr-o scrisoare, pe 10 iulie 2019 ministrului român al agriculturii, Petre Daea, să suspende exportul a 70.000 de ovine în Golful Persic. Cererea era motivată de temperaturile de 46 de grade Celsius anunțate pentru zona Golfului Persic. Petre Daea a refuzat solicitarea comisarului european, iar cele 70.000 de ovine au fost expediate spre Goful Persic.