Adama
Vinasa Rompak

ÎNTÂLNIRE MINISTRUL AGRICULTURII ADRIAN OROS CU OIERII!

Publicat: 29 ianuarie 2020 - 10:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO Mai multe asociații ale crescătorilor de ovine din România vor avea pe 8 februarie 2020 o întâlnire cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Asociațiile au transmis un comunicat către AGROINFO cu temele de interes pentru crescătorii de ovine și caprine care vor fi discutate, speakerii care vor fi prezenți și programul întâlnirii.

ACO Păstorul Arad -   Registrul Genealogic, rasa Turcan): 0744698580 romovis-sibiu-1_bromovis-sibiu-2_bromovis-sibiu-3_b
ACOC Moldoovis -  Registrul Genealogic, rasa Karakul de Botoșani; 0786888944
AJOC. Caras-Severin -   Registrul Genealogic Rațca,
ANCC.CAPRIROM Constanța - Registrul Genealogic, la rasele de capre, 0726138651
ACOC Teleorman - Registrul Genealogic, Oaia cu cap negru de Teleorman , 
AJCOC " Mărginimea"Sibiu – gazda evenimentului, 0755663675,
se reunesc la SIBIU, în data de 08.02.2020, orele 11.00, HOTEL HILTON- SIBIU ;
sala de conferințe Royal Ballroom ,
având ca temă :

DEZVOLTAREA DURABILĂ ȘI EFICIENTĂ A SECTORULUI OVIN ȘI CAPRIN DIN ROMÂNIA

PLANUL  NAȚIONAL STRATEGIC - PAC 2021-2027

Cu această ocazie, vă invităm să fiți alături de organizațiile profesionale din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine din România  .

Scopul întâlnirii privește, abordarea  unei strategii europene în domeniul creşterii ovinelor si caprinelor. În acest context, trebuie să ţinem cont de direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor ,  la nivelul UE,  întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de o excelentă calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE;
După datele comunicate de FAO , structura medie a producțiilor  obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână(3-4%).
Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei  anual .

În opinia  asociațiilor conducătoare a cărților de rasă,   creşterea ovinelor și caprinelor din România, reprezintă un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung, menţinerea şi dezvoltarea acestui sector fiind un proces complex, politic şi social dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne, de lapte, pielicele, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare.
Pe plan mondial, în creșterea si exploatarea ovinelor se înregistrează o preocupare deosebita pentru păstrarea si mărirea efectivelor de ovine. In Europa, avem o zonă geografica cu interes deosebit în România, exploatarea ovinelor cunoaste in ultimii ani cresteri spectaculoase a efectivelor și cu o ascendență a performanței  productiilor, care după opinia noastră trebuie să continuie în mod accelerat pentru a   concura  cu statele performante la această dată.
Plecând de la aceste considerente, Romania este nevoită sa-si schimbe radical viziunea privind  agricultura, mai ales in contextul  integrarii europene.

Cresterea animalelor, in special cea a ovinelor si caprinelor, trebuie sa se alinieze la directia exploatarii pentru productia de lapte si carne, productii pentru care tara noastra nu are un plafon limitat in capitolul VII Agricultura negociat cu UE. De asemenea , are nevoie stringentă de nominalizarea Fermelor de Elită, la toate creațiile biologice în vederea mentinerii și conservării fondului genetic la speciile ovine și caprine.

In Romania se exploateaza rase de ovine locale, nespecializate pe una din productiile solicitate. Aceste rase timp de peste  50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lînă, producţiile de carne- lapte au fost neglijate, neexistînd până în 2015, programe de ameliorare  aplicative a acestora. Singura rasa de ovine specializata pentru o anumita productie  este Karakul de Botosani, rasa recunoscuta pentru productia de pielicele.

In Romania, nu putem vorbi de exploatarea unei rase de ovine pentru productia de carne care sa corespunda sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Astfel, carcasele de la rasa Merinos de Palas se incadreaza in clasele U şi R 20% ,O şi P 80%. Carcasele de la ovinele Tigaie se inscriu in clasele inferioare de calitate, respectiv U şi R 10% , O şi P 90%.  La rasa Turcana peste 95% din carcase se inscriu in clasele O.

Prin urmare , se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și  lapte. De asemenea schimbarea poate veni doar prin stimularea fermierilor crescători de oi din fermele de elită ,  dar nu oricum. Aceste ferme de elită , joacă un rol extrem de important în a produce și distribui material biologic cu valoare de ameliorare ridicată.
Propunerile ce trebuiesc înaintate de MADR   către C.E. , trebuiesc gândite și dezbătute împreună cu  asociațiile profesionale, preocupate de ameliorarea raselor de ovine din România .

Măsurile  propuse trebuiesc diferențiate,  întrucât efortul este unul suplimentar, respectiv activitatea economică este supusă unor cheltuieli suplimentare într-o fermă de elită , totodată cuprinde un program de ameliorare cu acțiuni complexe și care contribuie la furnizarea de reproducători (masculi ) valoroși ce pot oferi un progres în fermele  de producție.
Dacă privim spre fermele de producție, se impune susținerea acestora , întrucât efortul efectuat de fermieri, supun animalele unui program dirijat de reproducere , folosind un mascul la 35 femele și care oferă garanția unor produși cu o greutate și  calitate superioară . Astfel în mod inevitabil producțiile sunt îmbunătățite , iar activitatea ecomică poate avea o creștere prin sporirea veniturilor. Pentru acest lucru este nevoie de stimularea și încurajarea fermelor de producție , în vederea trecerii de la o activitate tradițională la una economică .

În condițiile actuale de aplicare a celor două măsuri în perioada 2021-2027 , România, poate vorbi de atingerea obiectivelor de crestere a performanței  și care să o plasesze în randul statelor membre nu doar la numărul de ovine ,ci și, la capitolul performanță  pe care și le propune în cadrul PNS-PAC, 2021-2027.

Experiența anilor 2015-2020 privind SCZ( o măsură bună de a susține performanța) , ne  indică foarte clar ,  o procedură greu aplicabilă pe actualele criterii.  Se impun  în mod obligatoriu proceduri simplificate  și diferențiate, în în funcție de nivelul de performanță .

În susținerea celor de mai sus , vă rugăm să confirmați participarea la întâlnirea sus mentionată , totodată vă informăm că la această reuniune participă delegațiile a 50 de asociații/organizații profesionale din toate județele țării, reprezentanti ai ASAS , profesori universitari, cercetători din sectorul zootehnic  .

Cu deosebită considerație,

RESPONSABIL DESEMNATinvitatie-sibiu_b
PREȘEDINTE MOLDOOVIS
CSIII.dr.ing. Ionică NECHIFOR
nechifor.ionica@karakul-moldoovis.ro
tel: 0231.512 968;  0786. 888 944

PROGRAMUL ÎNTÂLNIRII

PROGRAM : Sâmbătă 08.02.2020 , ora 11:00
PARTEA Ia

1030- 11:00 : Primire Invitațiilor
         11:00  : Deschidere : prezintă persona desemnată de către orgnizatori  

         11:15    Mesajul invitaților de onoare :
        
⦁ VicePrim-Ministru d-na Raluca Turcan
⦁ Ministrul Agriculturii – dl. Nechita - Adrian Oros
⦁ Prf.univ.emerit, dr.ing. dr.h.c- dl  Valeriu  TABĂRĂ
⦁ Președintele ACO Păstorul : Nicolae Cioranu
⦁ Europarlamentar dl Daniel BUDA
⦁ Senator Costel ȘOPTICĂ
⦁ Președintele ANSVSA med.vet. Robert CHIOVEANU
⦁ Președinte CJ. Sibiu

12:00    Prezentari  lucrări
⦁ Tehnici moderne în selectia ovinelor din rasa Turcană– prezintă, dr. Dagau Andreea
⦁ Selecția și Ameliorarea Caprelor : prezintă – CSIII.dr.ing. Anghel Andreea
⦁ Prezent și perspective în implementarea unor metode avansate de analiza ADN în ameliorarea, conservarea și valorificarea eficientă a patrimoniului genetic ovin/caprin autohton. CS II Dr. Ing. Valentin Adrian Bâlteanu
⦁ DEZVOLTAREA DURABILĂ ȘI EFICIENTĂ A SECTORULUI OVIN ȘI CAPRIN DIN ROMÂNIA : PNS-PAC 2021- 2027- CSIII.dr.ing. Nechifor Ionică

PARTE IIa

13-1430  :  Persoane înscrise la cuvânt : Reprezentanți ai delegațiilor județene , urmate de răspunsuri exlicații ale persoanelor cărora sunt adresate întrebările .


 

Vizualizat: 4315 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii