Preţurile legumelor şi fructelor, dar şi tarifele la combustibili, au crescut cel mai mult în februarie 2015, comparativ cu luna anterioară.
În acelaşi timp, ouăle, transportul aerian şi serviciile de telefonie au tras în jos inflaţia în cea de-a doua lună din acest an, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică. Produsele încadrate la categoria „alte legume şi conserve de legume” s-au scumpit cu 5,39% în februarie faţă de ianuarie, iar în primele două luni ale anului preţurile acestor produse au crescut cu aproape 12%. În acelaşi timp, fructele şi conservele din fructe s-au scumpit cu 3,35%, în mod special citricele, ale căror preţuri au crescut cu 5,92% într-o singură lună. În schimb, dintre mărfurile alimentare, cel mai mult a scăzut preţul ouălor, cu 1,51%, şi cel al fasolei boabe, cu 0,71%.
La nivel mondial, indicele preţurilor produselor alimentare a continuat să scadă şi în luna februarie 2015, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Acesta a atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, datorită scăderii puternice a preţului zahărului, arată datele publicate joi de FAO.
În februarie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 179,4 puncte, în scădere cu 1,8 puncte (sau 1%) faţă de valoarea înregistrată în luna ianuarie 2015. FAO precizează că în luna februarie au scăzut preţurile la zahăr, cereale şi carne, în timp ce preţurile la uleiurile vegetale au rămas constante şi doar preţurile la lactate au înregistrat o creştere.