Adama
AGRICOVER

Importăm produse EXPIRATE! Românii mănâncă salam spălat cu oțet!

Publicat: 31 martie 2016 - 10:16
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În România salamul se spală cu oţet, se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru Ziarul Financiar.

Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România, salamul se spală cu oţet, se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii? spune ministrul Irimescu, într-un interviu pentru ZF.

Produsele românești nu se vând,  producătorii noștri dau faliment, iar românii mănâncă scump, prost și aproape exclusiv din import.

Și tot noi, românii, stăm prost  la capitolul produse de calitate care merită să fie protejate. Suntem la coada listei țărilor din Europa. Abia avem trei produse de calitate, în timp ce Italia are 290, iar Franța, 260.

Iată ce a declarat Achim Irimescu, în ședința de Guvern, de miercuri, 30 martie 2016!

În Politica Agricolă Comună există un capitol foarte important - Produse de calitate - care cuprinde trei componente: produse cu denumire de origine protejată, cu indicaţie geografică protejată şi specialităţi tradiţionale garantate.La nivel european avem 1.440 de produse. Spre exemplu, Italia are 290 de produse, Franţa 260 şi ceva, România are deocamdată trei produse, este vorba despre magiunul de Topoloveni, care este cu indicaţie geografică, din 2011, recent salamul de Sibiu, tot indicaţie geografică, şi telemeaua de Ibăneşti, cu denumire de origine protejată. Avem la Comisia Europeană şi sperăm să iasă cât de curând Novacul afumat, solicitat de o asociaţie din zona Braşovului... Novac afumat, este un peşte.

Şi mai avem, desigur, o serie de produse, avem două produse la Ministerul Agriculturii, deja sunt solicitate dosarele, un caşcaval Săveni, Botoşani, şi mai avem cârnaţi de Pleşcoi, zona Buzăului. Noi am identificat încă o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană. Ştiţi bine, eticheta cu "Protejat la nivel european" nu doar că ridică valoarea produsului care pe piaţă va fi apreciat ca atare, dar, în plus, este protejat, ca să nu fie copiat, atât pe piaţa UE şi naţională, bineînţeles, dar şi în acordurile bilaterale pe care UE le are sunt protejate.

Sigur, ca un fapt divers, mai avem cca. 16 sortimente de vin care sunt pe lista produselor cu indicaţie geografică şi denumire de origine protejată şi opt pălinci, dacă îmi aduc eu bine aminte. Deci, cam asta este situaţia. Sigur, este în curs, etnia maghiară din România a solicitat protecţia pentru kürtős kalács. Probabil că vom găsi o cale de compromis, pentru că kürtős kalács, cozonacul secuiesc, să-i spunem aşa, se produce nu doar în România, ci şi în Ungaria, în Cehia şi în Slovacia și probabil că vom reuşi în final să facem o protecţie per regiune, per specialitate tradiţională garantată, deşi la origine a fost în 1785 atestat în Transilvania, deci dreptul nostru este clar.
 

Vizualizat: 3131 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ROMÂNIA poate hrăni 80 de milioane de guri, dar nu-i hrănește nici pe ROMÂNI!

ROMÂNIA poate hrăni 80 de milioane de guri, dar nu-i hrănește nici pe ROMÂNI!

Este DOVEDIT cu date că importăm aproape toată hrana! Fermierii români strigă disperați că nu au unde să-și vândă produsele. Cer ca produsul românesc să aibă propriul raft în marile magazine, să dispară taxa pe raft impusă de retaileri. În tot acest timp, românii mănâncă aproape exclusiv din import. Importăm mii de tone de carne, legume și fructe! De la măr până la carne congelată de vită!

Alte articole in aceasta categorie

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
04. 01, 2016. Friday 18:32

e mai usor sa papi gunoi,decat sa tii legatura cu un mic producator.vrei sa cumperi moca , nu te intereseaza calitatea-sanatatea a ceea ce maninci,te-ai vaitat tot timpul iar cand ai de unde alege nu stii ce sa faci .putina cultura e mai greu sa-ti faci !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii