Dieter Schultz, director Danone pentru Europa de est, și ministrul Agriculturii au inaugurat un aparat de ambalare a iaurturilor la fabrica din București. Daniel Constantin a afirmat că există un plan de creare a cooperativelor.
Echipat corespunzător, cu bonetă, halat și cipici, ministrul Daniel Constantin a fost primul care a pornit instalația cu ajutorul căreia cutiile de iaurt capătă un ambalaj ce va fi observat de cumpărători de la distanță. Investiția, o tehnologie unică în România, constă, așadar, în revoluționarea ambalajului. Denumit kiss, adică keep it simple and safe (simplu și în siguranță), ambalajul va surprinde consumatorii printr-o simfonie de culori și va fi prezent pe un sfert din piața de iaurturi din România.
Compania are în portofoliu 90 de produse și de la deschiderea fabricii în București, din 1999, a dezvoltat o bună relație cu fermierii români. Dieter Schultz a declarat că iaurtul este produs din lapte 100% provenit din fermele românești.
Un sector care are nevoie de investiții se consolidează. Avem nevoie de toți cei care lucrează pe lanțul de producție atunci când vorbim despre filiera laptelui și cu cât avem unități de procesare mai puternice, cu atât consumatorul va avea de câștigat. Dar ce ne preocupă mai tare este că și producătorii vor avea de câștigat. Mai ales, că s-a creat, în ultimul timp, o discuție legată de eliminarea cotelor de lapte. Din acest punct de vedere, cred că trebuie întărită relația dintre producător și procesator, a spus ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a adăugat că Ministerul Agriculturii și-a propus pe noul PNDR, pe următorii 6,7 ani, crearea de cooperative. În felul acesta putem să producem mai ieftin, putem să cumpărăm toate inputurile și-n egală măsură avem o putere mai mare de negociere cu procesatorii care, cu siguranță, au nevoie de lapte din producția internă. Dacă avem și un preț competitiv de producție, nu vor mai prefera importuirle. Ceea ce m-a bucurat foarte tare este că începând din 2014 au scăzut importurile de lapte în țara noastră.
Primul iaurt Danone a fost produs în urmă cu 100 de ani în Spania de către Isaac Carasso care a folosit fermenți lactici de la Institutul Pasteur. Scopul produsului era să-i ajute pe copiii care sufereau de infecții intestinale, astfel că, la început se vindea în farmacii. Danone a investit 340 de milioane de lei în afacerile din țara noastră. Compania are în derulare și două programe, în valoare de 30 de milioane de lei, prin care ajută micii fermieri în popularea fermelor și achiziționarea de echipamente agricole.
La inaugurarea investiției au fost prezenți și secretarul de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii, Dorin Cojocaru, președintele APRIL, dar și o familie de fermieri, cu care compania colaborează de mulți ani.