Pe toată durata lunii septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte cereri de finanţare pentru prima împădurire a terenurilor agricole (Măsura 221) şi pentru proiecte care prevăd lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor (Măsura 125, Submăsura 125 c).
Fonduri de peste 99 milioane de euro pentru împăduriri
Astfel, în perioada 1 - 30 septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte la sediile Oficiilor Judeţene, cereri de finanţare pentru investiţii în Măsura 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole”, solicitanţii având la dispoziţie pentru finanţarea proiectelor în acest domeniu, 99.537.781 de euro.
De asemenea, tot începând cu prima zi a lunii septembrie şi până la 31 octombrie se primesc proiecte pentru „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor” (Măsura 125, Submăsura 125 c). Fondurile nerambursabile disponibile pentru investiţiile aferente submăsurii 125 c sunt de 62.500.000 de euro.
Din fondurile disponibile pentru ambele măsuri de investiţii, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat, iar 80% finanţarea Uniunii Europene.
Atât pentru „Prima împădurire a terenurilor agricole”, cât şi pentru „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor”, proiectele se pot depune zilnic, la Oficiile Judeţene ale APDRP, între orele 9 şi 14:00, în ultima zi pentru depunere, 30 septembrie 2011 pentru Măsura 221, respectiv, 31 octombrie 2011 pentru Submăsura 125 c, depunerea se face până la ora 12:00.
Îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi refacerea sistemelor de diguri reprezintă principalele scopuri ale măsurilor
Implementarea Măsurii 221 are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.
Pentru Submăsura 125 c, fondurile pot fi solicitate de către comune şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (RNP) pentru investiţii eligibile precum refacerea sistemului de diguri, a albiilor pâraielor, a bazinelor de acumulare, a structurilor de oprire a scurgerilor de apă. De asemenea, prin această submăsură, sunt finanţate şi investiţii în reţeaua de canale, a stăvilarelor cu rol de atenuare a viiturilor, consolidarea terenurilor cu risc de alunecări de teren, lucrări de desecare pentru eliminarea excesului de apă survenit în urma inundaţiilor, lucrări de corectare a torenţilor.