Adama
AGRICOVER

Valeriu Tabără: Trebuie să ne pregătim pentru momentul în care problema laptelui va fi legiferată în PE

Publicat: 08 februarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a atras atenţia că România trebuie să îşi pregătească strategia de după anul 2015 când dispar cotele de lapte şi pentru momentul în care problema va fi legiferată în Parlamentul European (PE).

'Laptele este primul produs care se constituie un obiectiv de lucru începând cu Consiliul de Miniştri din decembrie şi continuăm în etapa următoare cu un raport pe care comisarul european îl va prezenta şi apoi cu documentele care vor fi transferate către Parlamentul European pentru legiferare. Şi este vorba despre această problemă nouă legată de producţia de lapte din Europa, statutul laptelui în Europa, legat de suspendarea sau de dispariţia cotelor de lapte în anul 2015. Din punct de vedere al poziţiilor statelor, inclusiv Franţa a subscris la acest aspect. Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru momentul în care chestiunea va fi legiferată în Parlamentul European. Pentru că după aceea este extrem de greu să modifici o recomandare prin notificări', a subliniat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără a susţinut că prima constatare pe sectorul bovine a fost lipsa unor cifre exacte privind ceea ce există în România şi apoi diferenţele în statistici, care ajung şi la un minus de 200.000 de capete.

'Este incredibil ca să ceri din două-trei locuri datele referitoare la efective şi să obţii date diferite. Cum să iei o decizie când nu ştii cui te adresezi? Anul trecut a fost o lipsă de efective de circa 150.000 de capete de vaci de lapte. Mă întreb mereu cum a ajuns România să importe lapte şi produse lactate. Nu e posibil să aduc lapte ieftin. Şi acum în raport cu ceea ce are în evidenţă ANSVSA există diferenţe care merg până la 180.000 - 200. 000 de capete', a susţinut ministrul.

Tabără le-a spus fermierilor că subvenţia de la 250 de euro pe cap de vacă nu se va reduce sub 120-130 de euro pe cap de vacă, dar că dacă România doreşte să fie în faţa unei decizii clare, trebuie să se pregătească.

Acesta a atras atenţia că e o schimbare a politicii laptelui la nivel european şi fermierii români trebuie să ştie ce înseamnă acel 'contract unic'.

'Există un sistem de creştere a taurinelor în România şi un domeniu formidabil şi este la fel de important şi Holsteinul, şi Bălţata Românească şi Bruna, în aşa fel încât pe producţia de lapte să putem asigura necesarul din România, şi nu luptele pentru nu ştiu ce tip de interese mai mult sau mai puţin de grup, care ne-au dus la importul de produse lactate. Pentru că astea acolo duc', a subliniat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără a punctat că, dincolo de apartenenţa politică, este nevoie de o structură funcţională, capabilă să facă faţă firmelor mari şi sistemului de comercializare.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost prezent sâmbătă la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, organizată la Sângeorgiu de Mureş.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1370 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii