Problemele majore ale agriculturii din România sunt generate de lipsa unor investiţii semnificative, nu neapărat din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din cauza dificultăţii accesării acestora, a declarat, Răzvan Diaconescu, director general al Impuls-Leasing România, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, lipsa unei tehnologii moderne, dar şi fărâmiţarea suprafeţelor agricole, pun piedici în dezvoltarea şi extinderea exploataţiei agricole, agricultorului român. „Alte probleme mai sunt fărâmiţarea pământurilor, litigiile legate de proprietate şi tehnologia precară. România dispune de dotare cu tractoare şi utilaje agricole printre cele mai slabe din Europa, încărcătura pe fiecare tractor fiind de aproximativ 54 hectare, comparativ cu media UE de 13 hectare”, a completat Diaconescu.
Avem tractoare şi utilaje agricole medii ca performanţă, dar le exploatăm excesiv
Potrivit directorului Impuls-Leasing România, 80% dintre tractoarele din parcul intern sunt îmbătrânite. „În UE tractoarele sunt considerate vechi la 3.000-4.000 de ore, în România încărcătura pe tractor ajunge chiar şi la peste 12.000 de ore de utilizare. Agricultura în România este departe de ceea ce se practică în Europa atât ca producţie cât şi ca tehnologie”, a mai spus Diaconescu, citat de Agerpres.
În acelaşi timp, Diaconescu a arătat că aproximativ 3 milioane de români lucrează în agricultură, respectiv circa 30% din totalul persoanelor ocupate, comparativ cu 4-5% media UE.
Un nou produs financiar pentru finanţarea achiziţiilor de autovehicule, utilaje şi echipamente agricole
Impuls - Leasing România a lansat joi Agroleasing, un produs financiar destinat finanţării achiziţiilor de autovehicule, utilaje şi echipamente specifice afacerilor din domeniul agricol.
Produsul este realizat în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi poate fi accesat de persoane juridice care desfăşoară activităţi economice în agricultură, inclusiv de către asociaţii agricole sau familiale.