Încă din urmă cu câţiva ani, asta că să rămânem în istoria recentă, potenţialul agricol al ţării era văzut ca o zestre de nepreţuit prin care România poate şi trebuie să prospere.
Avem terenuri fertile, animale, luciuri de ape, păduri, dar şi fermieri pricepuţi să producă recolte bogate. Lipsea - e adevărat - finanţarea, care încă se lăsa „perfectată” prin grija autorităţilor şi a băncilor.
Înainte de criză, dacă vă mai amintiţi, agricultura era văzută drept una dintre cele mai valide variante care ar putea ajuta România, să nu cadă pradă recesiunii. Ba chiar mai mult de atât, declarau guvernanţii, agricultura putea fi soluţia miraculoasă, în vremuri de restrişte, care să favorizeze ţara noastră. Desigur, a venit criza şi nimeni n-a făcut nimic să putem fructifica bogăţia agrară. Mă rog, „calea” ar fi fost ceva mai complexă, dar în esenţă era vorba de producerea şi exportarea de mâncare (mai) ieftină în Occident. Nici n-am mimat măcar ceva în direcţia asta.
Acum, când suntem în post-criză, dar şi înaintea unei foarte probabile noi recesiuni, agricultura contribuie masiv la creşterea PIB-ului, fiind lăudată pentru acest lucru la scenă deschisă. Dovadă stau recoltele de excepţie din 2011 şi calitatea produselor. Fermierii reuşesc să se mai doteze, făcând paşi importanţi spre ceea ce s-ar chema agricultură europeană, modernă, performantă. Apar, din nou, o serie de voci care reclamă susţinerea agriculturii, drept soluţie pentru redresarea economiei pe mai departe.
Există, aşadar, o mulţime de premise, care ar califica agricultura spre o ligă superioară. Și ce credeţi că fac guvernanţii, pentru a ajuta, aşa cum ar fi înţelept, agricultura României? Aleşii noştri fac exact contrariul a ceea ce ar fi just: aruncă pe piaţă zvonul cu impozitarea fermierilor. Deh, dacă au făcut euro din vânzarea grâului, de ce n-ar da şi ei, fermierii, taxă către stăpânire? Se uită că ani la rândul, producătorii s-au chinuit să lucreze cu tractoare învechite şi tehnologie din secolul trecut. Se uită că producem poate cea mai scumpă hrană din Europa? Aţi priceput, nu-i aşa? În loc ca statul să-i sprijine pe fermieri în lupta cu băncile ori cu importurile, acum, acesta plănuieşte să-i bage în pământ.
Ori suntem blestemaţi să nu gândim ori nu vrem să ne fie mai bine. Care din ele?