Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze toate resursele sale pentru a proteja vieţile şi mijloacele de trai ale locuitorilor statelor membre, în condiţiile în care criza de coronavirus continuă să devasteze economiile europene.
În aceste momente de criză acută, salvarea de vieţi omeneşti şi sprijinirea mijloacelor de subzistenţă sunt de o importanţă capitală. Comisia îşi intensifică şi mai mult răspunsul, propunând instituirea unui instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se menţină pe linia de plutire. Comisia propune, de asemenea, redirecţionarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus.
De acest sprijin vor beneficia inclusiv fermierii şi pescarii, precum şi persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE şi vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil. "Acestea demonstrează necesitatea ca UE să dispună de un buget pe termen lung solid şi flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că UE se poate baza pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză şi să facă progrese pe calea redresării", se arată într-un comunicat al CE.
Măsuri de sprijinire a fermelor
Documentul precizează, printre altele, faptul că "agricultura şi pescuitul din Europa au un rol esenţial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm. Aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează în consecinţă lanţurile noastre de aprovizionare cu alimente şi economiile locale susţinute de aceste sectoare".
Ca şi în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime va deveni mai flexibilă. Statele membre vor putea să ofere sprijin pescarilor, pentru încetarea temporară a activităţilor de pescuit, fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producţiei şi pentru acordarea de spriji, şi, nu în ultimul rând, organizaţiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescăreşti şi de acvacultură.
De asemenea, Comisia va propune în curând o serie de măsuri menite să asigure că fermierii pot beneficia de sprijinul de care au nevoie prin intermediul politicii agricole comune, de exemplu prin prelungirea termenelor pentru introducerea cererilor de sprijin şi pentru procesarea acestora de către administraţii, prin majorarea avansurilor pentru plăţile directe şi plăţile pentru dezvoltarea rurală şi prin oferirea de mai multă flexibilitate pentru controalele la faţa locului, pentru a minimiza nevoia de contact fizic şi a reduce sarcina administrativă.