Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit până la sfârşitul lunii iunie a.c. 69.686 de cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, din care a selectat pentru finanţare 47.692 de cereri şi a contractat 30.071 de proiecte. Din acestea, au fost finalizate numai 1.777 de proiecte.
Solicitări pentru dublul banilor alocaţi
Potrivit APDRP, alocarea totală pentru Măsurile de investiţii din cadrul PNDR pe care APDRP le implementează este de 7,01 mld. euro, din această sumă fiind solicitate până la sfârşitul lunii iunie 2011 peste 14 mld. euro - 209,8% din suma alocată, prin 69.686 de cereri de finanţare.
Din acestea, APDRP a selectat pentru finanţare un număr de 47.692 de cereri de finanţare, în valoare de 4,41 mld. euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare a fondurilor de 63% din alocările Măsurilor de investiţii şi a contractat, până în prezent, 30.071 de proiecte, informează Agenţia.
APDRP a plătit efectiv, până în 30 iunie 2011, 2,11 mld. euro din fondurile alocate prin PNDR.
Doar 1.777 proiecte finalizate
Conform datelor prezentate de APDRP, numai 1.777 din proiectele contractate de la începerea Programului şi până în prezent au fost finalizate.
Ministrul Tabără despre PNDR: între "Programul nu funcţionează aşa cum ar trebui" şi "un real progres"
“Cifrele, chiar dacă arată foarte bine şi ne arată că suntem într-un vârf de val, nu este chiar aşa. Chiar dacă avem peste 24 la sută din fonduri atrase, Programul nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ritmul de absorbţie din 2011 nu este un ritm convenabil. Cifrele astea nu-mi spun nimic, decât dacă vreau să impresionez pe cineva. Pe mine nu mă impresionează. Fondul nu este câte proiecte au fost depuse, ci diferenţa foarte mare dintre contract şi finalizare şi care sunt cauzele”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, accentuând că cel mai important este efectul concret produs de implementarea PNDR în agricultura românească, după ce şefii APDRP au prezentat situaţia în cifre a PNDR la zi în cadrul unei conferinţe, la sfârşitul lunii iunie a.c..
“Dacă mergem în continuare la fel, ne furăm singuri căciula”, a mai spus Tabără, acuzând, în primul rând, relaţionarea defectuoasă dintre beneficiari, consultanţi şi APDRP, dar şi interese personale şi politice în acordarea fondurilor şi realizarea proiectelor. “Chestiunile de roată împiedicată sunt chestiuni de relaţionare între APDRP, firme de consultanţă şi beneficiari. Sunt beneficiari care şi-au pus ştreangul de gât că n-au putut finaliza proiectul şi nimeni n-a fost lângă ei. Cum s-au făcut acele proiecte, cine le-a urmărit şi selectat, nedând şansă şi siguranţă acelor proiecte ca să fie finalizate? Beneficiarul nu este sluga nici a funcţionarului APDRP, nici a firmei de consultanţă, ci noi suntem în serviciul beneficiarului” a punctat Tabără, precizând, de asemenea, că Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de lege privind acreditarea firmelor de consultanţă.
Faţă în faţă cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş, cu care s-a întâlnit în 6 iulie a.c., Tabără a vorbit, însă, despre „un real progres pe PNDR” .
„Cu ceea ce facem acum, pentru că este un progres real pe PNDR, pe măsuri, eu sunt convins că în doi, trei ani, agricultura românească se va aşeza într-o zonă, nu cu potenţial, ci cu baze de parteneriat şi pentru piaţa românească şi pentru piaţa de afară, pentru că asta este ţinta”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit unui comunicat al APDRP.