Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) (DGP-AMPOP) lansează luni sesiunea deschisă de primire cereri de finanţare pentru măsurile din cadrul Axelor prioritare 1, 2 şi 3 pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit şi acvacultură, conform măsurilor din cadrul POP, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Depunerea proiectelor se va face la sediile Compartimentelor Regionale ale DGP-AMPOP până la data de 30 noiembrie 2011.
Potrivit MADR, vor putea fi depuse proiecte pe măsura privind obţinerea ajutorului public pentru încetarea permanentă sau temporară a activităţilor de pescuit şi pentru investiţii la bordul navelor de pescuit, pe măsura de acvacultură, pescuit, prelucrare şi comercializarea peştelui, precum şi pe măsura care vizează acţiuni colective de protecţia faunei şi florei acvatice, porturi de pescuit, puncte de debarcare sau înfiinţarea de noi pieţe.
Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. În cazul măsurilor ce implică evaluarea tehnică şi financiară, pentru a fi selectat pentru finanţare proiectul trebuie să obţină punctajul minim prevăzut pentru fiecare măsură, conform Ghidului Solicitantului.
DGP-AMPOP va notifica în scris pe toţi solicitanţii privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanţare depuse de către aceştia la sediile Compartimentelor Regionale.
România va beneficia, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării , din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE din cadrul Fondului European pentru Pescuit (FEP), iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.
Axa 1 destinată adaptării flotei de pescuit are alocată o sumă 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultură - 140 de milioane de euro, axa 3 pentru măsuri de interes comun - 40 de milioane de euro, axa 4 - dezvoltarea zonelor pescăreşti - 100 de milioane euro, iar asistenţă tehnică - 14,3 milioane euro.
Sursa: Agerpres