Adama
AGRICOVER

Se termină banii europeni! Ce măsuri PNDR au rămas fără fonduri în 2015?

Publicat: 02 octombrie 2015 - 17:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă că, în 2 octombrie 2015, mai erau disponibili doar aproximativ 8,6 milioane euro pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, în sesiunea din acest an. Ce măsuri au rămas deja fără fonduri pentru acest an şi câţi bani mai sunt disponibili prin PNDR 2014-2020?

Ca urmare a interesului crescut pentru proiecte de investiții în sectorul non-agricol din zonele rurale, valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse până în acest moment prin Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” se apropie de nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în această sesiune, informează AFIR. Astfel, până la atingerea plafonului stabilit de 120% din alocarea disponibilă pentru Submăsura 6.2 (44,16 milioane euro) mai sunt aproximativ 8,6 milioane euro, precizează AFIR. Potrivit datelor publicate de AFIR, până la 1 octombrie 2015, pe submăsura 6.2 au fost depuse 770 proiecte (inclusiv proiecte retrase ulterior), în valoare totală de 46,18 mil. euro.

AFIR subliniază că depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente din cadrul unei submăsuri se oprește înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pargul de calitate aferent lunii respective, atinge procentul de 120% din nivelul alocării aferente sesiunii anuale a componentei/submăsurii respective.

AFIR: Proiectele încadrate greşit sunt neeligibile!

Agenţia a anunţat deja că pe Submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri mai erau disponibile, la 1 octombrie 2015, cca. 12 milioane euro, iar sesiunea pentru investiţii în ferme vegetale s-a închis înainte de finalul lunii septembrie. AFIR atrage atenţia că în urma epuizării sumelor alocate pentru Submăsura 4.1- sectorul vegetal, dacă pe parcursul evaluării cererilor depuse după data sistării primirii de proiecte pentru această componentă, experţii constată că cererea de finanţare este încadrată greşit, aceasta va fi declarată neeligibilă, considerându-se că solicitantul a încadrat proiectul pe o componentă greşită, pentru a beneficia de plăţi (sprijin), forţând intrarea în sistem.

Câţi bani mai sunt disponibili în 2015 prin PNDR 2014-2020?

Potrivit datelor publicate de AFIR, sumele disponibile pentru 2015 la 1 octombrie 2015 erau următoarele:

sM 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” - 107,27 mil. euro, din care sector vegetal - 0 euro, sector zootehnic - 59,73 mil. euro, zona montană41,33 mil. euro, ferma de familie 23,14 mil. euro

sM 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” - 84.703.276,80

sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole” - 112,18 mil. euro

sM 4.2a „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicole” – 10,35 mil. euro

sM 4.3.I „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - irigații” - 256,69 mil. euro

sM 4.3.A „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta infrastructura de acces agricolă" -30 mil. euro

sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” - 47,93 mil. euro, din care pentru zona montană - 35,99 mil. euro

sM 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” - 10,1 mil. euro

sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – 25,92 mil. euro

sM 6.4 „Investiţii în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” – 49,412 mil. euro

sM 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” - 662,4 mil. euro, din care :
- Infrastructură de apă/apă uzată - 363,6 mil. euro
- Infrastructură rutieră de interes local - 232,8 mil. euro
- Infrastructură educațională și socială - 66 mil. euro

sM 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” – 116,4 mil. euro, din care pentru zona montană - 29,1 mil. euro.

Din datele AFIR reiese că pe submăsurile 4.1a, 4.2, 4.3.A, 7.2 şi 7.6 nu a fost depus nici un proiect până la 1 octombrie 2015.

Vizualizat: 2382 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

18 noiembrie 2024 - 18:00

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea actualizată a Listei coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), SOC 2020, care vor fi aplicați pentru a calcula dimensiunea economică a fermelor vegetale și zootehnice.

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

14 noiembrie 2024 - 23:47

Lucrările pentru primii 30 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan care vor fi reabilitați sunt în linie dreaptă, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

13 noiembrie 2024 - 18:18

A fost publicată versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii