Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă (ONRVA), din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), nu mai primeşte noi dosare începând cu data de 01 ianuarie 2010, dată de la care România nu mai poate acorda ajutoare de stat care să nu fie conforme cu cele aprobate de Uniunea Europeană, explică un comunicat al ONRVA.
Vestea bună este, însă, că persoanele înscrise deja în program vor beneficia în continuare de rentă viageră. Astfel, potrivit ONRVA, pentru persoanele care sunt deja cuprinse în sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plăţile către aceştia, se vor derula ca şi până acum, conform legii.
Conform datelor ONRVA, până în prezent s-au înscris în program circa 95.000 persoane însumand, din contractele de vânzare sau arendare încheiate, în jur de 360.000 ha.
Suma de bani estimată a fi plătită în anul 2010 este de 83 milioane lei.
Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, declara anul trecut că renta viageră va fi înlocuită, din 2010, cu Măsura 113 Pensionarea timpurie a fermierilor şi lucrătorilor agricoli din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care ar urma să fie alocate fonduri de 72 de milioane de euro.
Implementarea măsurii se va putea realiza, însă, numai după definitivarea cadrului legislativ pentru îmbunătăţirea sistemului de pensii pentru agricultori şi elaborarea sistemului de evidenţă a fermierilor şi muncitorilor agricoli.
Renta Viageră Agricolă se plăteşte într-o singură rată anuală în primul trimestru al anului următor celui pentru care a fost solicitată, beneficiarii fiind agricultorii în vârstă de peste 62 de ani care şi-au arendat sau vândut terenul. Valoarea rentei este de 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren vândut sau donat, respectiv 50 de euro pentru fiecare hectar de teren arendat.