România este un beneficiar net al bugetului Uniunii Europene (UE), diferenţa dintre sumele primite de la UE după aderare şi contribuţia plătită ca stat membru fiind de 4,93 miliarde euro la finalul lunii iunie 2011, a declarat, săptămâna trecută, într-un seminar pe tema fondurilor europene desfăşurat la Târgu Ocna, secretarul de stat Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
“După ianuarie 2007, în nici o secundă România nu a fost contributor net la bugetul UE. Dimpotrivă, România este un beneficiar net pe relaţia cu UE. La 30 iunie 2011, diferenţa între sumele primite de la UE şi contribuţia plătită de România este net favorabilă României şi se cifrează la 4,93 miliarde euro”, a spus Vătafu, citat de Agerpres.
Potrivit datelor prezentate de acesta, România a primit de la bugetul UE, din 2007 şi până la finalul primului semestru din acest an, suma de 10,5 miliarde euro, în timp ce contribuţiile plătite de ţara noastră la bugetul UE au însumat, în acelaşi interval, 5,6 miliarde euro.
În totalul sumelor primite de la UE intră, însă, şi fonduri de preaderare de 2,5 miliarde euro, dar plătite după ce România a devenit membră UE.
Cu toate acestea, balanţa între sumele plătite de România la bugetul UE şi sumele primite rămâne favorabilă ţării noastre, chiar dacă sunt excluse fondurile de preaderare primite după ce România a devenit membră a Uniunii, a explicat şeful ACIS, care a mai precizat că este incorectă şi nerelevantă comparaţia contribuţiei naţionale la bugetul Uniunii cu fondurile structurale şi de coeziune absorbite până în prezent, deoarece fondurile structurale reprezintă numai o parte din sumele primite de România de la UE, la acestea fiind adăugate şi cele pentru agricultură.