Comisia Europeană ar putea aproba, până la mijlocul lunii noiembrie 2015, Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POP-AM) 2014-2020. În aceste condiţii, România va deschide o primă măsură până la finalul anului 2015, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi. Despre banii pentru pescuit şi acvacultură din perioada 2007 - 2013, Turtoi spune, optimist, că rata de absorbţie va depăşi 60%.
Ne aşteptăm ca noul Program Operaţional pentru Pescuit să fie aprobat de Comisia Europeană până la jumătatea lunii noiembrie, iar până la finele acestui an să lansăm deja o primă sesiune. Este vorba de sprijinul pregătitor pentru Grupurile de Acţiune Locală pentru Pescuit (FLAG), echivalentul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) din PNDR, urmând ca în ianuarie să dăm drumul la toate celelalte măsuri din noul program pentru pescuit, a spus Turtoi, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că aprobarea POP-AM s-a extins pe o perioadă mai lungă de timp deoarece ultimul regulament al Comisiei Europene pe pescuit a apărut abia în luna iunie 2015. Noi am trimis prima versiune a noului program în luna aprilie, pe care s-a negociat până când a apărut şi ultimul regulament, respectiv în luna iunie. În iulie, am trimis programul în sistem, am primit observaţiile oficiale de la Comisie şi am dat toate răspunsurile, iar programul consolidat a fost pus din nou în sistem la începutul lunii octombrie şi aşteptăm aprobarea în luna noiembrie. Mai avem de trimis doar avizul de mediu. În 5 noiembrie se va reuni comisia pentru emiterea acestui aviz, iar pe 6 - 7 noiembrie o să îl trimitem la Comisie. Deocamdată am transmis doar un raport de mediu intermediar, nu unul final, pentru că era o procedură mai complexă şi de lungă durată, a explicat oficialul MADR.
Autoritatea de Management pentru POP-AM va avea 30 de angajaţi în plus, pentru evaluarea proiectelor
Potrivit lui Turtoi, noul POP-AM se va derula pe toate fluxurile şi procedurile de lucru de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), deoarece sistemul a funcţionat şi a fost viabil pentru PNDR. În prezent, Autoritatea de Management pentru POP-AM rescrie toate aceste proceduri. Pe noul program evaluarea proiectelor va face „in house” în interiorul sistemului, nu va mai fi externalizată, ca în vechiul program, pentru că acest lucru a creat numeroase probleme. Suplimentăm cu 30 de posturi, astfel încât evaluările proiectelor să fie realizate în cadrul Autorităţii de Management, a precizat Turtoi.
Prin POP-AM 2014 - 2020, România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane euro. Noul program este structurat tot pe cinci axe, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante, cu 50% din fondurile alocate întregului program.
Aproape jumătate din banii pentru pescuit pe 2007-2013 sunt pierduţi
Despre Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013, George Turtoi spune, optimist, că rata de absorbţie va depăşi 60% până la finalul anului. În perioada 2007-2013, România a avut un buget de 261,5 milioane euro pentru pescuit şi acvacultură. Gradul de absorbţie pe Programul Operaţional pentru Pescuit a ajuns în prezent la 56%, dar sperăm să depăşim 60% fără probleme. Am plătit deja beneficiarilor 135 de milioane de euro din fondurile europene alocate pe acest program, de 261 de milioane de euro şi mai avem în sistem încă 36 de milioane de euro. Cred că plăţile vor depăşi 150 milioane de euro până la finele programului, a spus Turtoi, citat de Agerpres.