Adama
AGRICOVER

Proiectul bugetului multianual al UE este unul de solidaritate

Publicat: 20 iulie 2011 - 20:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Propunerea privind cadrul financiar multianual pentru Uniunea Europeană, care vizează perioada 2014-2020, este una ambiţioasă, inovativă, responsabilă şi riguroasă, a declarat, miercuri, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu.


'Aceasta îşi propune să stimuleze creşterea economică durabilă şi politica de coeziune într-o nouă viziune, suma fiind de 376 miliarde euro. (...) Este un buget de solidaritate, dar este şi un buget mai autonom, mai transparent. El merge pe ideea de a diminua contribuţia statelor membre prin propunerea unui nou sistem de resurse şi propune o reformă a sistemului de rabaturi şi sistemelor de corecţii faţă de cele care au funcţionat până acum. Are în vedere creşteri semnificative ale finanţărilor. În cercetare şi inovare, creşterea bugetului este de 46%, în educaţie 68%, iar finanţarea infrastructurii are o creştere 287%', a spus Idu.

Potrivit acestuia, proiectul prevede încheierea funcţionării mecanismului bazat pe TVA evidenţiată în mod statistic la nivelul anului 2014 şi prevede 'introducerea a două noi resurse proprii pe tranzacţii financiare şi pe valoarea adăugată europeană. Proiectul mai propune, potriviti oficialului CE, o simplificare radicală a sistemului corecţiilor în raport cu contribuţiile celorlalte state.
'În ceea priveşte nivelul alocărilor, cele mai importante capitole sunt Politica agricolă comună cu 36% din bugetul anual şi Politica de coeziune cu 33% din volumul bugetului multianual', a mai spus Idu.

Comisia Europeană a adoptat şi prezentat la finele lunii iunie propunerile sale privind cadrul financiar multianual 2014 - 2020, care se concentrează pe finanţările prioritare la nivelul UE ce oferă valoare adăugată reală. În acelaşi timp, bugetul Uniunii Europene rămâne unul concentrat pe priorităţi - în cei 7 ani, valoarea totală a angajamentelor va fi de 1.025 miliarde de euro (1,05% din PIB la nivelul UE), iar cea a plăţilor de 971,5 miliarde de euro (1% din PIB la nivelul UE).

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat miercuri masa rotundă 'România şi cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii Europene'.
În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute prevederile Comunicării Comisiei Europene privind propunerea de buget pentru exerciţiul financiar 2014-2020, lansată la sfârşitul lunii iunie, şi, mai ales, poziţia şi perspectivele României în cadrul viitoarelor negocieri.
Au fost invitaţi să îşi susţină poziţia asupra subiectului Leonard Orban, consilier prezidenţial, Theodor Stolojan, europarlamentar şi fost ministru al Finanţelor, Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Daniel Dăianu, economist şi fost ministru al Finanţelor, şi Sorin Ioniţă, Director Executiv al Societăţii Academice Române.

Dezbaterea face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula dezbaterea cu privire la priorităţile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România. În acest cadru sunt invitaţi să îşi exprime opiniile membri ai Parlamentului European, diplomaţi, oameni politici, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, reprezentanţi ai mass-media, ai mediului academic, lideri de opinie etc. AGERPRES

Vizualizat: 2770 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii