Cu ocazia vizitei sale în România,comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a analizat împreună cu şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) parametri de calitate înregistraţi în cele două agenţii de plăţi din România precum şi evoluţia absorbţiei fondurilor europene din 2007 şi până în prezent.
„Comisarul Dacian Cioloş a fost interesat de parametri de calitate din APIA şi APDRP, de modul în care ne pregătim pentru noua Politică Agricolă Comună şi de modul cum au evoluat lucrurile din 2007 şi până în prezent. Consider că la nivel APIA a fost apreciat faptul că avem plăţi în avans către fermieri de 99,76% şi o rată de eroare de 2,6%, care este aproape de media europeană de 2%. De asemenea, sistemul de gestionare a parcelelor agricole (LPIS) din România este unul reprezentativ în UE şi cel mai important lucru este faptul că în România cererile pentru plăţile pe suprafaţă la nivelul APIA se depun electronic pentru aproape 100% dintre fermieri”, a declarat, vineri, directorul general al APIA, Florin Marius Faur.
Faur: Suntem în calendar cu plăţile
Potrivit acestuia, din suma totală de 399 milioane de euro prevăzută pentru avansul acordat pentru plăţile pe suprafaţă s-au plătit deja 390 de milioane de euro.
„Suntem în calendar cu plăţile. Avem plătită către fermieri o sumă de 390 de milioane de euro din 399 milioane de euro cât aveam prevăzut pentru avans. Fermierii care nu au primit banii au avut diverse probleme datorate lor, nu agenţiei. Acum lucrăm la reautorizarea cererilor pentru plăţile regulare pe SAPS, pentru cele specifice Axei 2 şi reautorizăm pentru cei care au culturi, respectiv plăţile naţionale directe complementare. În seara aceasta vom da drumul la calcul pentru că avem în jur de 900.000 de fermieri eligibili direct pentru aceste trei scheme. Noi vom avea autorizarea la plată pregătită până la finele lui decembrie, dar mai depinde de resursele financiare ale statului român pentru că avem nevoie de prefinanţare”, a spus Florin Faur.
APIA solicită registrul agricol informatizat de la primării
Potrivit sursei citate, Dacian Cioloş a apreciat evoluţia agenţiilor de plăţi din România, primind asigurări că „se lucrează foarte mult la calitatea cererilor”.
„La ora actuală nu mai avem penalizări financiare pentru întârzieri, am reuşit să plătim la timp fermierii şi ne pregătim pentru plăţile regulare din decembrie. Singurele probleme pe care le avem la ora actuală ţin de relaţia cu administraţia locală, cu primăriile, de unde ne dorim acel registru agricol informatizat din care să luăm datele pe drept de utilizare ale fermierilor”, a adăugat şeful APIA.
Vineri, a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o întâlnire tehnică a comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cu conducerea APIA şi APDRP, precum şi cu managementul AM PNDR.
Sursa: Agerpres