Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie, mai mare cu 15 la sută
Preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu, spune că în acest sector pierderile erau de un miliard de euro anual, însă după majorarea TVA la 24%, evaziunea fiscală a sporit cu 15 procente, iar efectele se vor simţi în curând. „Preţul pâinii va creşte din nou până la finele anului.
Noi estimăm cu circa 30 la sută, deşi încă nu ştim dacă piaţa va putea absorbi această majorare”, a precizat preşedintele Rompan, citat de AGERPRES. Potrivit acestuia, din 2011 procesatorii vor recurge la importuri de grâu, deoarece grâul panificabil din recolta acestui an nu depăşeşte 30%. „Vom importa grâu din Franţa, Ungaria şi prefer acest lucru în condiţiile în care aşa putem lucra cu acte”, a mai spus Popescu.
Conform Rompan, la ora actuală, grâul pe piaţa internă, dar şi pe cea externă, se vinde cu circa 200 de euro pe tonă. Aşadar, dacă în luna iulie un kilogram de grâu se vindea cu 0,85 de lei, acum a ajuns 1,25 lei.
Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată un consum lunar de pâine de numai 45-50 mii de tone, faţă de 180 mii cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.
Potrivit Rompan, la un preţ mediu de 2.400 de lei pe tona de pâine rezultă că peste 709 milioane de lei nu sunt încasate la bugetul de stat din TVA, dintr-un total de aproape 985 milioane de lei, conform producţiei. La aceste date se mai adaugă şi celelalte segmente din domeniul de morărit şi panificaţie, respectiv grâu, tărâţe şi făină, ceea ce ridică suma neîncasată la buget din TVA la 1,09 miliarde de lei pe întreg lanţul, dintr-un total de 1,406 miliarde de lei, conform producţiei.
TVA de 5% este necesar la toată gama produsului
Legea privind reducerea cotei de TVA la 5% pentru alimentele de bază în forma în care a trecut de plenul Camerei Deputaţilor este complet neclară şi nu va ajuta la reducerea evaziunii din industria alimentară, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedinte Romalimenta. Motivul? Pe lângă formulările greşite din conţinut, Legea nu face referire la toată gama de produse, respectiv cele din carne, pâine şi produse de panificaţie, lapte şi produse lactate.
„Este inadmisibil să avem TVA de 5% la carne proaspătă, dar de 24 la sută la cârnaţi” declară Sorin Minea, preşedinte ARC şi Romalimenta.