Agricultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări, mai ales prin prisma faptului că toţi avem nevoie de alimentaţie. De aici porneşte şi faptul că importanţa acestui sector din economie ar trebui să fie una vitală.
Totuşi, în România, acest sector deţine o pondere mică în produsul intern brut. Aproximativ 8% se proconiza pentru sfârşitul anului precedent, în condiţiile în care volumul de activitate a crescut la sfârşitul trimestrului III din 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 22,1%. În acest din urmă procent intră agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura.
Aşadar, ne amintim cu toţii de marea inflaţie pornită de la jumătatea anului 2010 (când Guvernul a crescut TVA de la 19% la 24%). Agricultura este reprezentată în Indicele Preţurilor de Consum prin mărfurile alimentare precum produse de morărit şi panificaţie, legume şi conserve de legume, fructe şi conserve din fruct, ulei, slănină, grăsimi, carne, preparate şi conserve din carne, peşte şi conserve din peşte, lapte şi produse lactate, zahăr, produse zaharoase şi miere de albine, cacao şi cafea, băuturi alcoolice, şi alte produse alimentare.
Preţurile de consum au înregistrat o creştere de peste 8% în prima parte a lui 2011 (inflaţia a atingând 8,41% în luna mai).
Cine a salvat inflaţia?
Bineînţeles agricultura. Dar nu oricum. Faptul că a fost un an agricol bun, mulţumită naturii care a ţinut cu fermierii, producţia a fost mai mare, iar România s-a putut bucura de preţuri mai mici la produsele autohtone. Nu voi omite faptul ca BNR a reuşit să ţintească inflaţia şi prin prisma faptului că efectul de bază datorat creşterii TVA s-a mai estompat.
Care au mai fost efectele în economie?
Ei bine, BNR a scăzut dobânda de politică monetară chiar la sfarşitul anului 2011, şi în prima parte a acestui an. Acest efect poate duce la ieftinirea creditelor în lei, atât pentru stat cât şi pentru populaţie, la care şi fermierii pot apela. Mai mult, chiar ministrul Emil Boc a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut cu aproximativ 2%, anul trecut.
România şi fermierii români ar putea face mulţi bani din exporturile produselor provenite din agricultură, în condiţiile în care se vorbeşte despre o viitoare criză alimentară datorată creşterii populaţiei asiatice ca număr de locuitori şi al consumului acesteia.