Adama
AGRICOVER

Rolul agriculturii în România anului 2011

Publicat: 20 ianuarie 2012 - 13:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări, mai ales prin prisma faptului că toţi avem nevoie de alimentaţie. De aici porneşte şi faptul că importanţa acestui sector din economie ar trebui să fie una vitală.

Totuşi, în România, acest sector deţine o pondere mică în produsul intern brut. Aproximativ 8% se proconiza pentru sfârşitul anului precedent, în condiţiile în care volumul de activitate a crescut la sfârşitul trimestrului III din 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 22,1%. În acest din urmă procent intră agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura.

Aşadar, ne amintim cu toţii de marea inflaţie pornită de la jumătatea anului 2010 (când Guvernul a crescut TVA de la 19% la 24%). Agricultura este reprezentată în Indicele Preţurilor de Consum prin mărfurile alimentare precum  produse de morărit şi panificaţie, legume şi conserve de legume, fructe şi conserve din fruct, ulei, slănină, grăsimi, carne, preparate şi conserve din carne, peşte şi conserve din peşte, lapte şi produse lactate, zahăr, produse zaharoase şi miere de albine, cacao şi cafea, băuturi alcoolice, şi alte produse alimentare.
Preţurile de consum au înregistrat o creştere de peste 8% în prima parte a lui 2011 (inflaţia a atingând 8,41% în luna mai).

Cine a salvat inflaţia?
Bineînţeles agricultura. Dar nu oricum. Faptul că a fost un an agricol bun, mulţumită naturii care a ţinut cu fermierii, producţia a fost mai mare, iar România s-a putut bucura de preţuri mai mici la produsele autohtone. Nu voi omite faptul ca BNR a reuşit să ţintească inflaţia şi prin prisma faptului că efectul de bază datorat creşterii TVA s-a mai estompat.

Care au mai fost efectele în economie?
Ei bine, BNR a scăzut dobânda de politică monetară chiar la sfarşitul anului 2011, şi în prima parte a acestui an. Acest efect poate duce la ieftinirea creditelor în lei, atât pentru stat cât şi pentru populaţie, la care şi fermierii pot apela. Mai mult, chiar ministrul Emil Boc a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut cu aproximativ 2%, anul trecut.
România şi fermierii români ar putea face mulţi bani din exporturile produselor provenite din agricultură, în condiţiile în care se vorbeşte despre o viitoare criză alimentară datorată creşterii populaţiei asiatice ca număr de locuitori şi al consumului acesteia.

Vizualizat: 4450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agricultura performantă: culturi sută la sută mecanizate şi depozit computerizat

Agricultura performantă: culturi sută la sută mecanizate şi depozit computerizat

La zece kilometri de Galaţi funcţionează de câteva luni cel mai modern depozit frigorific de legume din România. Investiţia se cifrează la două milioane de euro şi este condusă de tânărul inginer Costin Grigore în vârstă de 29 de ani.

Boc: În 2012 Guvernul îşi propune atragerea a şase miliarde de euro pe fonduri de coeziune şi fonduri din agricultură

Boc: În 2012 Guvernul îşi propune atragerea a şase miliarde de euro pe fonduri de coeziune şi fonduri din agricultură

În privinţa fondurilor europene, obiectivul este să aducem în ţară şase miliarde de euro pe fonduri de coeziune şi pe fondurile din agricultură şi care să asigure modernizarea ţării noastre, a declarat premierul României Emil Boc.

GHEORGHE DIOANE: „Din păcate, nu avem o strategie naţională în agricultură”

GHEORGHE DIOANE: „Din păcate, nu avem o strategie naţională în agricultură”

Gheorghe Dioane, vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Ovis Banatim” Timiş

Gradul de absorbţie a fondurilor UE în agricultură depăşeşte 30%

Gradul de absorbţie a fondurilor UE în agricultură depăşeşte 30%

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit efectiv, până în data de 8 decembrie 2011, suma de 2,93 miliarde de euro din fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR). 

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

Agricultura va primi 2,54% din PIB în 2012

Agricultura va primi 2,54% din PIB în 2012

Comisiile de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, în 7 decembrie 2011, bugetul pentru 2012 al Ministerului Agriculturii, care va fi de 14,977 miliarde lei, mai mic cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011.

Tabără: Formarea bugetului pe agricultură pentru anul 2012 a pornit de la măsuri de precauţie

Tabără: Formarea bugetului pe agricultură pentru anul 2012 a pornit de la măsuri de precauţie

Bugetul agriculturii pentru 2012 a fost construit mai mult pe măsuri de precauţie, decât pe austeritate, având în vedere ce se întâmplă în economia mondială şi europeană, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Plăţile directe acordate în agricultură se vor ridica la cinci miliarde euro în decembrie 2011, urmând ca în februarie 2012 acestea să totalizeze şapte miliarde euro, adâugându-se şi fodurile alocate din Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Guvernul vizează atragerea de fonduri UE de circa 6 mld. euro pentru agricultură şi din fonduri de coeziune

Guvernul vizează atragerea de fonduri UE de circa 6 mld. euro pentru agricultură şi din fonduri de coeziune

Guvernul mizează pentru anul viitor pe o rată de absorbţie a fondurilor UE de 20-25%, obiectivul principal fiind atragerea a cel puţin şase miliarde euro pentru agricultură şi din fondurile de coeziune, a declarat premierul Emil Boc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii