Adama
AGRICOVER

Cu câţi bani în buzunar rămân fermierii români după 2011?

Cosmin TRIF
Publicat: 09 ianuarie 2012 - 19:47
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Din dorinţa de a scrie un editorial la început de an, căutam un subiect. Şi mă gândeam să fie ceva care marchează într-un fel ori altul anul pe care recent l-am părăsit.

Prin ce se remarcă oare 2011? Prin ce diferă acesta de 2010 ori de anii precedenţi? În 2011 au fost producţii bune, dar şi în alţi ani profesioniştii au avut recolte bogate. Producţiile un sunt însă decât rezultatul, să zicem firesc, al aplicării tehnologiilor. Condiţiile climatice tind să cântărească din ce în ce mai mult în economia unei ferme. Din păcate, Planeta pare că a intrat într-un proces de încălzire treptată, cu efecte dintre cele mai proaste mai ales fără existenţa un sistem de irigaţii. Deşi importante, noile tendinţe climatice  nu sunt neapărat o noutate, chiar dacă în 2011 par să se fi manifestat puţin mai virulent.

Atunci, prin ce se deosebeşte oare 2011 de alţi ani?
În discuţiile purtate cu fermierii - pe tema lucrurilor bune, cât şi a celor rele petrecute în 2011, cu ocazia realizării unei documentări - la un moment dat, după ce a înşiruit producţiile, cineva a spus că probabil va cheltui şi în 2012 circa 100.000 de euro pentru achiziţionarea de utilaje agricole. Omul a făcut afirmaţia oarecum secundar şi nu ca şi cum ar fi fost un lucru de excepţie. Este vorba de un agricultor care exploatează circa 1000 de teren agricol, nu de un manager de companie cu multe mii de hectare. Întrebat, mai amănunţit,  despre acest lucru, fermierul a completat că este obligatoriu să te dotezi an de an, cu noi utilaje agricole, dacă vrei să creşti neapărat.

studiu_b

Natural, nu m-a surprins că fermierul are nevoie de utilaje ori că tehnologia costă. Şi nici că omul conştientizează treaba cu utilajele. Ci faptul că, pentru un agricultor cu 1000 de hectare, a devenit o oarecare obişnuiţă - datorită faptului că are de unde - să-şi cumpere utilaje de 100.000 de euro. Ceea ce este, să recunoaştem, un semn excelent pentru agricultura autohtonă. Dacă aloci 100.000 de euro doar pentru dotare, ca fermier mijlociu, să spunem, înseamnă că, după un an de trudă,  punguliţa este ok. Ce veste poate fi mai bună, decât aceea că fermierii români, iată, treptat, încep să se capitalizeze?


Vizualizat: 3871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DUMITRU ANDREŞOI: „De la Ministerul Agriculturii vrem un nivel al subvenţiilor cât mai aproape de cel european”

DUMITRU ANDREŞOI: „De la Ministerul Agriculturii vrem un nivel al subvenţiilor cât mai aproape de cel european”

Dumitru Andreşoi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Hunedoara

Penalizaţi la subvenţii pentru datorii la stat

Penalizaţi la subvenţii pentru datorii la stat

Mai mulţi crescători de bovine şi de ovine din judeţul Satu Mare riscă să piardă subvenţiile pe cap de animal din cauza datoriilor pe care le aveau la data depunerii cererii pentru CNDP la bugetul de stat, avertizează Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Satu Mare, cu toate că această condiţie a fost eliminată la solicitarea CNDP în acest an.

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

Satu Mare: 500 de hectare pentru care s-au încasat subvenţii au fost depistate de APIA ca fiind nelucrate

Satu Mare: 500 de hectare pentru care s-au încasat subvenţii au fost depistate de APIA ca fiind nelucrate

Inspectorii APIA Satu Mare au depistat, în doar două zile de la demararea acțiunii de depistare a fermierilor care încasează ilegal subvenții europene, 500 de hectare de terenuri agricole nelucrate.

Ministerul Agriculturii va face un împrumut de 311 milioane euro pentru acordarea subvenţiilor pe suprafaţă

Ministerul Agriculturii va face un împrumut de 311 milioane euro pentru acordarea subvenţiilor pe suprafaţă

Guvernul a adoptat, miercuri 16 noiembrie a.c., o hotărâre prin care a fost alocată suma de 311 milioane de euro, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub formă de împrumut de trezorerie, pentru acordarea de subvenţii fermierilor, a declarat primul-ministru Emil Boc, la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
tudor gheorghita
|
01. 10, 2012. Tuesday 10:19

buna ziua dragi colegi, numele meu este tudor. di ciorani jud. prahova. lucrez in arende 250 ha. citesc cu drag toate stirile care le primesc de la redactia dv. asta este o intrebare buna. cu cati bani mai ramanem noi agricultorii in buzunar.. a fost o toamna secetoasa si la noi asa ca am consumat mai mult ca de obicei si la insamantat si la ogor. am investit toti bani care iam obtinut dealungul veri din vanzarea cerealelor. am facut si unele datorii, a venit si prima transa de la subventie nici datoriile nu le-am acoperit asa ca nu mai am nimic in buzunar. acesta este raspunsul dragi colegi. niciun ban nu avem si imi este groaza ca se apropie primavara si ne trebuie multe. asta este romania. aha si ar mai fi multe de spus dar nu mai am loc

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii