În judeţul Galaţi, gradul de absorbţie al fondurilor europene este 63 la sută, faţă de 34 procente cât este media pe ţară. Un mare succes l-a avut accesarea măsurilor 112 „Instalarea tinerilor fermieri” şi 312 „Crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”.
De asemenea, nu trebuie uitată nici Măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" - Schemă de ajutor de stat, prin care un număr de cinci proiecte pe panificaţie au intrat la finanţare: două în Galaţi şi câte unul în comunele Valea Mărului, Gohor şi Tuluceşti.
Profesionalism şi seriozitate, în condiţiile unei scheme de personal incompletă
„La ora la care vorbim, procentul de absorbţie la fondurile europene, la nivelul judeţului nostru, a crescut semnificativ la 63 de procente, faţă de o medie pe ţară de 34 la sută, ceea ce denotă că s-a lucrat cu mult profesionalism şi seriozitate, în condiţiile unei scheme de personal incomplete: din cele 24 de posturi prevăzute în organigramă, numai 17 sunt ocupate”, ne-a declarat Nicu Chebac, directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi.
Consultanţi slab pregătiţi
Potrivit afirmaţiilor lui Nicu Chebac, între problemele pe care le întâmpină Oficiul judeţean Galaţi, cu efecte negative pe care le resimt beneficiarii, este şi calitatea îndoielnică a unor consultanţi.
Beneficiarii nu ştiu cum să aleagă şi să negocieze, cheltuie mult şi speră şi mai mult... La evaluarea dosarelor, experţii Agenţiei sunt nevoiţi să dea două soluţii: neconform – ceea ce înseamnă că la dosar nu există toate documentele obligatorii - sau neeligibil, documentele nu respectă forma şi conţinutul, aşa cum sunt cerute prin ghid.
De menţionat este faptul că toate procedurile de evaluare după care se ghidează expertul se află pe siteul Agenţiei, la dispoziţia consultanţilor care efectiv nu le studiază.
Un „fenomen” de masă, nedorit, tinde să devină depunerea dosarelor în ultimele zile - chiar în ultima zi - ale sesiunii, astfel că, în cazul deciziilor de neconformitate a proiectelor, acestea nu mai pot fi corectate din lipsa de timp.
Pentru corecta informare a celor care doresc să acceseze eurofonduri, OJPDRP Galaţi a organizat, în cursul anului trecut, o serie de opt colocvii de informare în tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale, şase seminarii şi o conferinţă judeţeană. De asemenea, la nivel de agenţie, există un expert pe promovare şi informare, care telefonic şi verbal, este la dispoziţia celor interesaţi oferind relaţii suplimentare.
Toţi banii alocaţi pe sesiune sunt contractaţi
Ca urmare, se depun multe proiecte, iar dintre cele depuse care sunt considerate eligibile, pot intra la finanţare o treime. Îmbucurător este faptul că, la Galaţi, toţi banii alocaţi pe sesiune sunt contractaţi.
„O problemă care mă roade şi mă supără este că judeţul Galaţi are numai şase localităţi declarate defavorizate, în condiţiile în care judeţele limitrofe au câte 40 – 50 de asemenea zone. În această situaţie, competiţia este neloială, zonele defavorizate plecând din start cu un punctaj în plus!”, şi-a arătat mâhnirea Nicu Chebac.