Adama
AGRICOVER

Lapte românesc vs. lapte de import

Publicat: 21 iulie 2009 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Reprezentanţii crescătorilor de bovine şi cei ai Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) s-au întâlnit în 23 iunie a.c., la Sângeorgiul de Mureş şi în 2 iulie a.c., la sediul Ministerului Agriculturii, pentru a discuta problemele din sectorul laptelui, ambele întâlniri fiind mediate de reprezentanţii ministerului.
La întâlnirea de la începutul acestei luni a participat şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, împreună cu secretarul de stat Cătălin Roşculete şi directorul general Daniel Botănoiu, îndeplinind rolul de mediatori pentru cele două părţi implicate.

Discuţiile au vizat probleme legate de preluarea de către procestori a laptelui materie primă produs în România, după ce producătorii au acuzat faptul că sute de mii de litri de lapte conform se aruncă zilnic din cauză că procesatorii au refuzat să mai preia laptele, dar şi de necesitatea verificării importurilor de lapte, inclusiv a celor de pe piaţa comunitară, pentru depistarea laptelui neconform şi împiedicarea intrării acestuia pe piaţa românească.


Procesatorii au promis să preia tot laptele conform produs în România

„Comunicatul ministerului în care se preciza că producătorii au ajuns, în sfârşit, la un acord cu procesatorii de lapte se referă doar la faptul că procesatorii s-au angajat să preia toată cantitatea de lapte materie primă care se produce în România. La întâlnirea de la Mureş, Ioan Dîrzu, preşedintele APRIL şi vicepreşedinte al Albalact şi Zoltan Feher, directorul de achiziţii de la Friesland, şi-au luat angajamentul ca în raza lor de activitate să nu rămână lapte necolectat.

Până la ora actuală, compania Friesland nu şi-a respectat această promisiune. Mai avem, însă, răbdare o săptămână, după care vom începe şi noi să monitorizăm preluarea laptelui şi să verificăm dacă acest lucru se întâmplă”, ne-a declarat, în 11 iulie a.c., Claudiu Frânc, vicepreşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

În acest sens, o nouă întâlnire a Consiliului Director al FCBR a fost programată pentru săptămâna 13-19 iulie a.c., pentru a centraliza situaţia preluării laptelui la nivelul întregii ţări.

„Referitor la importurile de lapte, este destul de grav că ne-au trebuit aproape 3 ani de zile ca să ne dăm seama că noi primim în ţară tot ce vrem şi ce nu vrem şi că lipsa supravegherii din partea statului a dus la sufocarea producătorilor români, lucru pe care l-am semnalat în numeroase rânduri până acum.

Din informaţiile pe care le-am primit de la ministrul Sârbu, controalele au început deja, dar nu au fost depistate probleme legate de calitatea laptelui, iar cantităţile importate s-au redus la circa 2-3 la sută faţă de cele care se importau în noiembrie-decembrie anul trecut. Probabil, ştiind că sunt monitorizaţi, procesatorii nu mai au curajul să aducă lapte neconform.

Comisiile de control au fost înfiinţate de câteva zile, iar în perioada imediat următoare vom fi solicitaţi şi noi să participăm şi vom putea, astfel, să verificăm dacă aceste importuri respectă regulile de calitate”, a adăugat vicepreşedintele FCBR.


FCBR: „Nu s-a discutat nimic despre preţ”

Deşi la nici una dintre cele două întâlniri nu s-a discutat despre preţul laptelui, acesta rămâne, totuşi, principalul motiv de nemulţumire al producătorilor. 

„Din păcate, s-a vehiculat prin presă, ca urmare a declaraţiilor ministrului Agriculturii, faptul că ne-am înţeles la preţ. Nici poveste de aşa ceva! Nu s-a discutat nicăieri, nimic despre preţ. Singurele discuţii au fost legate de strategia de a putea prelua întreaga cantitate de lapte conform produs în România.

Din nefericire, România are în acest moment cel mai scump lapte pentru consumatorul final şi cel mai ieftin la producător. Însă, în momentul în care comerţul intracomunitar va fi monitorizat la sânge şi nu vom mai putea lua toate rebuturile de pe piaţa comunitară, procesatorii români nu vor mai avea încotro şi vor fi nevoiţi să plătească un preţ corect producătorilor români”, a precizat vicepreşedintele FCBR.

Tot preţul laptelui este principalul motiv de dispută şi când vine vorba de organizarea interprofesională din sectorul laptelui.

„Suntem de acord, dar în condiţii de echitabilitate pentru ambele părţi. Există în acest moment două proiecte, unul elaborat de producători şi unul de procesatori, urmând să discutăm şi să ajungem la o variantă comună.

Problema cea mai mare este, însă, că procesatorii nu vor să îşi asume nici un fel de responsabilitate pentru ca producătorii de lapte din România să producă în condiţii de eficienţă economică, ceea ce ar însemna ca preţul de achiziţie pentru laptele pe care noi îl livrăm să acopere măcar cheltuielile de producţie, mai ales în condiţiile în care, de anul viitor, nu se va ma acorda subvenţia pentru calitatea laptelui din partea statului.

Ori, este inadmisibil ca o fermă care realizează investiţii în tehnologie şi produce peste 5 mii de litri de lapte pe cap de vacă să iasă în pierdere”, a mai spus Claudiu Frânc.

Vizualizat: 1937 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii