Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, pe 13 decembrie 2015, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii adoptat de Comisia de Agricultură, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii. Motivul respingerii este că strategia pentru irigaţii nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate anul viitor. Nici MADR nu a susţinut suplimentarea bugetului.
Amendamentul a fost propus de fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care a convins, pe 11 decembrie, Comisiile reunite de Agricultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să suplimenteze bugetul MADR. Iniţiativa lui Constantin nu a fost însă susţinută nici de reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri, notează Agerpres.
S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul, în mod obiectiv, ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective, în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament, a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, citat de Agerpres, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016.
Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern. (…) La acest moment, din ce ştiu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe aceşti indicatori tehnico-economici. De sumele pe care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condiţiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiţii specifice, a precizat reprezentantul MFP.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod. Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului - n. red.) trebuia să spună aşa: propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii şi nu propun o sumă pentru finanţarea strategiei. Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii, a adăugat Viorel Ştefan, mai notează Agerpres.