Adama
AGRICOVER

Irigaţiile rămân fără bani în bugetul MADR pe 2016

Publicat: 14 decembrie 2015 - 17:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, pe 13 decembrie 2015, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii adoptat de Comisia de Agricultură, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii. Motivul respingerii este că strategia pentru irigaţii nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate anul viitor. Nici MADR nu a susţinut suplimentarea bugetului.

Amendamentul a fost propus de fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care a convins, pe 11 decembrie, Comisiile reunite de Agricultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să suplimenteze bugetul MADR. Iniţiativa lui Constantin nu a fost însă susţinută nici de reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri, notează Agerpres.

S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul, în mod obiectiv, ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective, în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament, a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, citat de Agerpres, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016.

irigatii_b

Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern. (…) La acest moment, din ce ştiu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe aceşti indicatori tehnico-economici. De sumele pe care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condiţiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiţii specifice, a precizat reprezentantul MFP.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod. Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului - n. red.) trebuia să spună aşa: propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii şi nu propun o sumă pentru finanţarea strategiei. Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii, a adăugat Viorel Ştefan, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1793 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

UPDATE: Buget aprobat de Guvern. Câţi bani primeşte Agricultura în 2016?

UPDATE: Buget aprobat de Guvern. Câţi bani primeşte Agricultura în 2016?

UPDATE: Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 9 decembrie 2015, proiectul de lege privind bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cele două documente vor fie trimise cel târziu joi Parlamentului pentru dezbatere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Ministerul Agriculturii are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, din care 1,872 miliarde lei pentru subvenţii, potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). La această sumă se adaugă 8,095 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile, astfel că Agricultura va primi 13,443 miliarde lei în 2016.

Sesiunea pentru infrastructura de irigaţii se prelungeşte până pe 18 decembrie

Sesiunea pentru infrastructura de irigaţii se prelungeşte până pe 18 decembrie

Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii mai pot depune cereri de finanţare prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructură de irigaţii, din PNDR 2014-2020 până pe 18 decembrie 2015, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Miliardul pentru irigaţii a fost votat! Legea irigațiilor are undă verde!

Miliardul pentru irigaţii a fost votat! Legea irigațiilor are undă verde!

Ministrul Daniel Constantin nu renunţă la proiectul pentru irigaţii! După ce, pe 30 septembrie 2015, proiectul care prevedea alocarea unui miliard de euro, până în 2020, pentru reabilitarea sistemului principal de irigaţii nu a primit suficiente voturi din partea deputaţilor, Daniel Constantin a găsit o nouă soluţie: în calitate de deputat, el a depus amendamente la un alt proiect de lege privind îmbunătăţirile funciare. Legea irigațiilor a fost votată cu 307 de voturi pentru și doar unul împotrivă.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

18 noiembrie 2024 - 18:00

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea actualizată a Listei coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), SOC 2020, care vor fi aplicați pentru a calcula dimensiunea economică a fermelor vegetale și zootehnice.

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

14 noiembrie 2024 - 23:47

Lucrările pentru primii 30 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan care vor fi reabilitați sunt în linie dreaptă, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

13 noiembrie 2024 - 18:18

A fost publicată versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Un nou ajutor pentru fermieri!

Un nou ajutor pentru fermieri!

13 noiembrie 2024 - 18:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii