Punctele slabe ale agriculturii româneşti sunt terenurile fragmentate, investiţiile mici, acces limitat la finanţare, populaţie îmbătrânită, nivel de subzistenţă, lipsa unor mecanisme eficiente de distribuţie.
De asemenea, 70% din producţie se comercializează prin eforturile individuale ale producătorilor, primii 50 de jucători din agricultură acoperind doar 4% din terenul agricol, a declarat Bogdan Ionuţ Speteanu, director general al BCR Leasing.
Potrivit acestuia, în România se folosesc circa 40.000 de tractoare, cu puţin peste numărul de tractoare utilizat în Croaţia, ţară care este mult mai mică şi are suprafeţe agricole limitate.
'În România revin 3,2 tractoare la 100 de gospodării, în timp ce acest raport este de 11,9 în Ungaria, 43,9 în Polonia şi 79,9 în Cehia', a afirmat Speteanu.
BCR Leasing IFN a lansat Fermier Suport, un produs care facilitează accesul fermierilor la echipamente şi utilaje agricole noi. În perioada 15 februarie - 29 aprilie 2011, la achiziţionarea acestui produs, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate şi persoanele fizice pot beneficia de comision de analiză zero, dobândă variabilă de 7,9% şi asigurare gratuită timp de 6 luni a utilajelor şi echipamentelor agricole.
'Plata se va face sezonier, anual, semestrial, trimestrial sau lunar, în funcţie de termenele la care clienţii noştri încasează banii pe recoltă. În plus, consultanţii noştri vor ajuta clienţii să găsească cele mai avantajoase soluţii financiare pentru achiziţionarea utilajelor. Clienţii vor primi simulări din care vor vedea în mod transparent beneficiile care rezultă din alegerea unei anumite perioade de finanţare, a unui anumit nivel de avans', a mai spus Speteanu.
BCR Leasing va finanţa şi proiecte mici, cu valori de intrare ale bunurilor începând de la 4.500 euro.
BCR Leasing IFN este prezentă pe piaţa românească de leasing din anul 2001, ca subsidiară a Băncii Comerciale Române, parte a puternicului grup financiar central-european Erste Group.
Sursa: Agerpres