Guvernanţii români pregătesc taxe noi şi impozite mai mari pentru ţărani. Creşterea impozitelor pe terenurile agricole este una dintre măsurile vizate de ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, în opinia căruia aceasta va trebui decisă înainte de construcţia bugetului pentru anul viitor şi aplicată chiar de la începutul lui 2011.
„Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit, dar vreau să-l facem consistent”, a explicat Vlădescu. În prezent, proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.
O altă măsură de impozitare se referă la terenurile agricole nelucrate. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii politice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în România sunt peste 560.000 de hectare de teren nelucrate, dar după estimările altora suprafaţa ar fi de 2 milioane de hectare.
Pierderi de sute de milioane de euro
„Dacă am lua o medie de un milion de hectare şi ele ar fi lucrate şi ar avea o producţie medie de 2,6 tone pe hectar de grâu, ar însemna 2,6 milioane de tone. La un preţ minim de 100 de euro pe tona de grâu s-ar putea obţine o producţie de 260 de milioane de euro. Aceste terenuri sunt o sursă suplimentară de venit şi pentru fermieri, şi pentru buget, pe care nu o folosim”, a precizat ministrul Agriculturii. Suprafaţa agricolă a României este 14,7 milioane de hectare, din care 9,4 milioane de hectare reprezintă terenuri arabile.