Pe 14 martie 2016, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, a avut loc ultima dezbatere privind Ghidul pentru evitarea condiţiilor artificiale şi a procedurilor interne ale AFIR. O versiune consultativă a Ghidului va fi publicată în perioada următoare, anunţă MADR.
„Cireaşa de pe tort” a fost prezenţa unui consilier antifraudă de la DG-AGRI (Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) din cadrul Comisiei Europene (CE), Peter Baader. AFIR a avut o idee bună în a redacta Ghidul pentru evitarea condiţiilor artificiale, dar documentul trebuie îmbunătăţit şi pus la dispoziţia nu numai a personalului Agenţiei, ci şi a solicitanţilor a spus oficialul european, potrivit AFIR.
Acesta ar fi accentuat ideea că Ghidul trebuie îmbunătăţit, dar şi că ar fi necesară şi instruirea angajaţilor AFIR. Totodată, a promis că România se poate baza pe deschiderea totală a Comisiei faţă de situaţiile cu care se confruntă, iar concluziile întâlnirii vor fi analizate în cadrul DG AGRI.
AFIR vrea să includă condiţiile artificiale în Ghidurile solicitantului
Că este necesar ca toţi factorii de decizie şi de control să abordeze unitar condiţiile artificiale şi că trebuie eliminată suspiciunea unor interpretări subiective din partea AFIR s-a mai discutat. Acum, AFIR vrea ca aceste reguli să fie stipulate în mod clar pentru fiecare Submăsură în parte şi, de ce nu, să facă parte integrantă din Ghidul solicitantului, spune directorul general al Agenţiei, Andras Szakal.
Pro Agro acuză tratament inegal din partea Comisiei Europene şi cere demiteri la AFIR
Revoltaţi de atitudinea reprezentantului Comisiei Europene prin care fermierul român este prezentat a fi vinovat de la depunerea proiectului, reprezentanţii Federaţiei Pro Agro au decis să nu participe la întâlnirea organizată la sediul AFIR după discuţiile din Camera Deputaţilor. Comisia Europeană combate neregulile în alte state europene prin seminarii, iar în România laudă angajaţii AFIR pentru introducerea un ghid de condiţii artificiale draconice, nemaiîntâlnite în alt Stat Membru, au „tunat” aceştia.
Avem confirmarea publică a reprezentantului Comisiei că nu a venit de la UE solicitarea de a realiza acest Ghid de condiţii artificiale, care, de fapt, nu există în nici un Stat Membru, susţine conducerea Pro Agro. Ca urmare, îi cere ministrului Achim Irimescu demiterea angajaţilor AFIR care au introdus Ghidul, acuzându-i pe aceştia că aruncă responsabilitatea propriilor acţiuni pe Comisia Europeană de fiecare dată când nu au argumente.
Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei, afirmă că, în prezent, numai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află pe rol, în faza de recurs, peste 650 de litigii ale beneficiarilor PNDR cu AFIR. Pro Agro îi mai cere ministrului Irimescu să comunice situaţia tuturor proiectelor reziliate deja de AFIR sau care riscă rezilierea din cauza condiţiilor artificiale.