Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a început demersurile oficiale la forurile Uniunii Europene (UE) pentru aprobarea introducerii în cultură a plantelor modificate genetic (MG)
Conform unui comunicat al FNPAR, organizaţia patronală va beneficia şi de lobby din partea conducerii Asociaţiei Producătorilor Americani de Soia, care va încerca să convingă ţările membre UE de avantajul folosirii biotehnologiilor.
“UE va trebui să ţină seama de cerinţa mare de soia pe plan mondial. Este o cerinţă fantastică şi noi trebuie să ne pregătim să asigurăm alimentele pentru această populaţie a globului. Şi Europa trebuie să nu mai fie atât de conservatoare. Prosperitatea economică a Europei va depinde de introducerea noilor tehnologii.
Ţările puternice din UE nu au condiţii microclimatice şi de sol pentru a cultiva plante modificate genetic şi de aceea nu sunt interesate. Dar pentru că suntem într-o Uniune Europeană în care toate statele au aceleaşi drepturi, s-a transmis că decizia aparţine fiecărui stat în parte. Deci totul depinde de noi”, a declarat preşedintele FNPAR,Viorel Matei.
UE importă 90% din necesarul de soia
Datele statistice arată că UE importă în prezent în proporţie de 90% din cantitatea totală de soia, chiar din zone unde aceasta este modificată genetic. Potrivit ministrului Agriculturii, un susţinător al biotehnologiilor, UE importă 40 mil. tone de soia modificată genetic pe care o consumă, România fiind, de asemenea, obligată să importe soia pentru menţinerea fermelor.
“România este obligată să importe soia pe bani grei pentru că nu are dreptul să o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. România pierde anual un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene.
Din Europa, suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultură”, a declarat pentru Agerpres, în urmă cu câteva luni, ministrul Agriculturii.
Fonduri europene: Peste 700 de contracte neperformante vor fi reziliate
Ministerul Agriculturii trebuie să-i prezinte premierului Emil Boc, până în 27 ianuarie a.c., un plan de acţiune privind măsurile de absorbţie a fondurilor comunitare, una dintre acestea fiind rezilierea a peste 700 de contracte neperformante pe bani europeni, a declarat, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, după o discuţie avută de ministrul de resort cu primul-ministru, la Palatul Victoria.
Potrivit secretarului de stat, banii recuperaţi prin rezilierea contractelor neperformante, de ordinul sutelor de milioane de euro, vor fi redirecţionaţi către proiecte noi în agricultură. “Urmare a unei analize începute în toamna anului 2010, am identificat peste 700 de contracte neperformante, pe care le vom rezilia, iar sumele vor fi puse la dispoziţia altor beneficiari.
Săptămâna viitoare (24-30 ian. – n.red.) îi vom prezenta primului-ministru un plan detaliat privind absorbţia fondurilor europene, cu un calendar de măsuri şi cu detalierea fiecărei măsuri în parte”, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat Tanczos Barna. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii îşi propune pentru anul 2011 să ajungă la 1,5 mld. euro plăţi efectuate pentru proiecte europene
Aviz favorabil pentru taxarea inversă la cereale
Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală DG - Taxud a Comisiei Europene (CE) a avizat favorabil solicitarea României de taxare inversă în domeniul cerealelor, a declarat, în 13 ianuarie a.c., preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, la întâlnirea preşedintelui ANAF cu comisarul european Algirdas Semeta.
“DG Taxud a analizat solicitarea României de taxare inversă pe segmentul cerealelor. A fost avizată favorabil şi urmează să fie transmisă Consiliului UE în vederea adoptării”, a spus şeful Fiscului.
Întrebat de jurnalişti când ar putea fi aprobată taxarea inversă şi de către Consiliul UE, Blejnar a afirmat că ,,în perioada următoare”.
RGA 2010: Braşov, primul judeţ în care a fost finalizată înregistrarea datelor
Braşovul este primul judeţ în care a fost finalizat Recensământul General Agricol, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statisctică (INS) la 14 ianuarie a.c.
Din informaţiile operative centraliazte de INS, de la demararea RGA, în 2 decembrie 2010, şi până în 14 ianuarie a.c., au fost completate, la nivel naţional, 89,3% din numărul total al chestionarelor statistice estimate a fi înregistrate în cadrul recensământului.
În 18 judeţe, înregistrarea datelor statistice a fost mai mare decât media naţională, judeţele cu cele mai mari procente de înregistrare a datelor fiind Braşov (100%), Arad (99,21%), Dolj (98%), Vaslui (96,98%), Vrancea (95,21%) şi Prahova (94,01%).
Un ritm mai scăzut a fost înregistrat în judeţele Iaşi (82% din chestionarele estimate a fi înregistrate), Sibiu (83,05%), Sălaj (83,59%), Gorj (84,18%), Hunedoara (84,32%) şi Timiş (84,62%).
Conform calendarului de desfăşurare a RGA, colectarea datelor va fi finalizată la 31 ianuarie a.c.. Primele rezultate provizorii, reprezentând un set de aproximativ 20 caracteristici ale recensământului, vor fi anunţate în iunie 2011, urmând ca rezultatele finale să fie communicate în iunie 2012.
SPRIJINUL PE MOTORINĂ: IA-L DE UNDE NU MAI E
După ce solicitanţii sprijinului pentru motorina utilizată în agricultură şi-au primit integral diferenţa de acciză pentru combustibilul folosit în trimestrul al II-lea din 2010, au aflat că deconturile pentru trimestrele III şi IV nu se vor mai face în aceleaşi condiţii, prevăzute de HG 408/2010. Explicaţia? În luna noiembrie s-a emis un nou ordin care a schimbat regulile la finalul jocului.
Potrivit Ordinului MADR nr. 248/01.11.2011, cantitatea totală de motorină ce poate fi decontată conform cererilor de rambursare a ajutorului de stat, aferente trimestrelor II, III şi IV ale anului 2010, reprezintă 60 la sută din cantitatea totală anuală stabilită prin acordul prealabil de finanţare prin rambursare pentru anul 2010, pentru beneficiarii care au depus cererea de acord până pe 28 iunie 2010, respectiv 41 la sută, pentru cererile depuse în intervalul 9 august - 10 septembrie 2010. „Am depus la sediul APIA cererea de rambursare a diferenţei de acciză pentru trimestrele III şi IV şi am fost anunţat că voi primi numai 60 la sută din întreaga cantitate de motorină pe anul 2010.
Practic, mi-au luat în calcul 450 litri, în loc de 2000”, explică fermierul Cristian Lungu.
Explicaţia secretarului de stat în MADR, Adrian Rădulescu, este simplă: „Este o chestie foarte logică, de matematică. Adică, nimic nu se dă retroactiv. Sprijinul se acordă numai pe lunile în care s-a aplicat această măsură, începând cu 27 mai 2010, adică fără 40 la sută, pentru că pe lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie şi mai nu se mai pot primi”.