Fondul de Garantare a Creditului Rural /FGCR/ a acordat garanţii de peste 250 de milioane de euro, în 2010, din care volumul pentru investiţii a depăşit 68% din total, a declarat, marţi, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, la Forumul Naţional de Agricultură.
'Din total garanţiilor acordate de FGCR, 31% au fost alocate pentru producţie şi 68% pentru investiţii. Din totalul garanţiilor pentru investiţii, peste 95% au fost acordate pentru beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Consider că am contribuit din plin la capitalizarea agriculturii şi absorbţia fondurilor europene', a spus Veronica Toncea.
În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene prin PNDR, preşedintele FGCR a menţionat că din 2008 şi până 2010 au beneficiat de garanţia FGCR peste 700 de beneficiari, valoarea garanţiilor fiind de 1,142 miliarde lei, iar cea a creditelor de 1,366 miliarde lei.
'Ponderea a fost deţinută de măsura 121 privind modernizarea exploataţiilor agricole, în special pentru achiziţia de utilaje, de beneficiarii măsurii 123 - creşterea valorii adăugate a producţiei agricole şi forestiere, exclusiv schemele de ajutor de stat şi de beneficiarii măsurii 312 pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi. Din păcate, măsura 313 privind încurajarea activităţilor turistice nu prezintă interes pentru că nu sunt cereri de garantare', a explicat Toncea.
Potrivit acesteia, FGCR are semnate parteneriate cu 25 de bănci care asigură o dispersie în mediul rural.
'Suntem dispuşi să mai semnăm alte parteneriate cu orice altă bancă care intenţionează să împartă riscul cu noi. De asemenea, suntem dispuşi să simplificăm procedurile în special la creditele de producţie pentru a asigura cât mai rapid necesităţile de finanţare ale fermierilor', a mai adăugat preşedintele FGCR.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA este o societate comercială înfiinţată în anul 1994, cu sprijinul logistic şi financiar al Uniunii Europene, cu scopul de a facilita finanţarea sectorului privat din agricultură şi industria alimentară.
Fondul facilitează accesul la credit prin acordarea de garanţii băncilor comerciale sau alte garanţii suplimentare faţă de cele prezentate de beneficiar.
Pentru beneficiarii privaţi ai fondurilor europene pentru dezvoltare rurală FGCR - IFN SA va acoperi până la 80% din valoarea creditului contractat şi se va reduce progresiv pe măsura rambursării acestuia, iar valoarea maximă a garanţiei nu va putea depăşi echivalentul a 2,5 milioane euro denominaţi în lei la cursul leu/euro de la data solicitării de garantare.
Sursa: Agerpres