AFIR este Agenţia pentru FRÂNAREA Investiţiilor Rurale! Este un sistem rigid, format prin management „de cumetrie”, acuză conducerea Federaţiei Pro Agro. Reprezentanţii fermierilor spun că Ghidul privind condiţiile artificiale este un „abuz legal” şi vor ca evaluarea proiectelor PNDR să fie făcută de experţi independenţi.
Pe 11 februarie 2016, o delegaţie a Federaţiei Naţionale Pro Agro s-a întâlnit cu conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), într-o şedinţă informală, ca să discute despre condiţiile artificiale şi despre modificarea PNDR 2014-2020.
Ghidul privind condiţiile artificiale = un abuz legal!
Pro Agro a solicitat imperativ retragerea de pe „piaţă” a Ghidului de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR, care cuprinde ceea ce AFIR identifică drept condiţii artificiale create de solicitanţii de fonduri europene. Atâta timp cât există regulamente şi legislaţie naţională aplicabilă în domeniu, nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care să simuleze legalitatea, provocând grave confuzii în practică, motivează reprezentanţii fermierilor. Aceştia consideră că Ghidul întocmit de AFIR reprezintă un „abuz legal”. Se declară însă de acord, ca după modelul altor state europene, să realizeze împreună cu reprezentanţii AFIR Ghiduri de bună practică pe diferite măsuri, ghiduri care să îndrume pozitiv aplicanţii.
Fermierii vor evaluare independentă a proiectelor PNDR
Referitor la modificarea HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor PNDR, Pro Agro a solicitat modificarea de atitudine a instituţiilor statului faţă de beneficiarii PNDR, în special eliminarea condiţiilor care promovează prezumpţia de vinovăţie a aplicantului.
Totodată, conducerea Pro Agro a propus Ministerului Agriculturii externalizarea serviciului de evaluare a cererilor de finanţare prin PNDR, folosind modelul european al evaluării proiectelor cu experţi independenţi. În acest fel, „justiţiarii” angajaţi la AFIR vor putea să se ocupe de implementarea Programului şi sprijinirea beneficiarilor acestuia, lăsând loc instituţiilor cu competenţă de control să-şi facă treaba, susţine conducerea Pro Agro. Reprezentanţii Federaţiei au sugerat MADR şi un sistem de remuneraţie al experţilor bazat pe implementarea proiectelor.