În următorii şapte ani, fermierii români au la dispoziţie aproape 900 de milioane de euro din fonduri europene şi naţionale pentru investiţii în ferme. Prioritate au... proiectele integrate.
În noul Program Naţional Dezvoltarea Rurală (PNDR) 2014 – 2020, selecţia va fi realizată pe „criterii de calitate” prin rapoarte lunare sau trimestriale emise de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). „În cadrul acestei submăsuri privind investiţiile în ferme, vom acorda prioritate maximă proiectelor care integrează investiţiile în fermă cu procesarea producţiei proprii. Acestea vor primi punctaj maxim, iar finanţarea poate ajunge şi până la 90%. Iniţial, se pleacă de la 50%, dar se adaugă suplimentar încă 20%, dacă îndeplineşte mai multe criterii, respectiv dacă face parte dintr-o cooperativă sau dacă integrează producţia obţinută în fermă”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi, potrivit Agerpres.
Sesiune continuă
George Turtoi a mai precizat că proiectele vor putea fi depuse continuu de-a lungul unui an, iar selecţia se va face pe criterii de performanţă, „de calitate a proiectului”, AFIR urmând să emită rapoarte lunare sau trimestriale în funcţie de afluxul proiectelor depuse. „Mergem pe un sistem de performanţă, de calitate a proiectelor. Indiferent în ce lună se depune un proiect, dacă acesta este de calitate, are şansa să intre primul, iar celelalte proiecte care rămân în sistem spre finanţare vor intra în luna în care ajung la baremul de punctaj, la limita pe care o are să intre în selecţie. Astfel, toate proiectele depuse în sistem se reportează de la lună la lună şi beneficiarul nu mai trebuie să îl retragă şi să vină din nou cu proiectul în următoarea sesiune”, a explicat George Turtoi.
Prima aprobare neoficială vine în martie
România va avea posibilitatea să deschidă pe propria răspundere anumite măsuri din noul PNDR, până în luna martie, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea bilaterală cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Potrivit acestuia, în primăvară va exista o primă aprobare 'neoficială' din partea Comisiei Europene. „Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2015 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe răspunderea statului membru anumite măsuri - cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune”, a precizat ministrul Daniel Constantin.